Осман Октай: Москва обмисли да смени банката си партньор КТБ

Осман Октай

Руски бизнесмени и банкери дойдоха в България в средата на февруари, за да купят една малка банка и да стартират нов финансов проект.

Това разказа в ефира на Нова телевизия бившият заместник-председател на ДПС Осмай Октай без да разкрива източника на информацията. Целта е тази банка да изземе функциите на КТБ, зад която стои руската банка, но вече не е удобна, защото стана дразнител в обществото, посочи той.

Имам информация, че около 15-16 февруари в един известен хотел на Първа инвестиционна банка в Боровец е имало среща на група хора от Москва, които търсят проект за нова банка, каза Октай. Той направи паралел с бившата „Росексимбанк“. „Преди КТБ тя действаше по същия механизъм, но спомнете си какво стана с Емил Кюлев(банкерът бе убит на бул. „България в столицата“ на 26.10.2005 г. – б.р.). Когато тези хора от политико-олигархичните кръгове бъдат осветени, обикновено те завършват трагично.“

На въпрос дали подозира политическо убийство, бившият политик от ДПС отговори: „Нищо не подозирам. Казвам само, че когато хората не знаят кога да се оттеглят и да спрат да дразнят обществото, завършват трагично. Имаше посредници, които платиха с живота си през годините за това, че бяха осветени.“

Осмай Октай смята, че Делян Пеевски също се е превърнал в неудобен дразнител на обществото и е трябвало да напусне парламента заедно с оттеглянето си от ДАНС. С оставането си той дискредитира Народното събрание, постави в неблагоприятна ситуация Конституционния съд, който трябваше да реши дали той още е депутат, а сега и НАП, ДАНС, Главната прокуратута и всички институции, които имат отношение към сигнала, внесен до главния прокурор от Протестна мрежа. Разказвайки за срещите в МВР, Пеевски дискредитира и главния прокурор, каза Октай. Прогнозата му обаче е, че от проверката всичко ще се потули.

Ще е голям тест. Ако ги оправдаят и кажат, че този сигнал не съдържа престъпления, ще покажат, че олигархичният кръг управлява. Надеждата са идващите евроизбори. Заради тях може да има конкретен резултат, добави той.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене