Магистрат №1 в Гоце Делчев Мария Карагьозова прекрати конкурса за секретар и деловодител, проведен бил незаконосъобразно

Председателят на Районния съд в Гоце Делчев Мария Карагьозова със своя заповед прекрати провеждането на обявения конкурс за двете свободни длъжности в повереното й ведомство.

След постъпили жалби от пет кандидатки и след като се е запознала с документите, съдия Карагьозова е констатирала, че назначената от нея комисия на 1 декември 2015 г. е провела незаконосъобразно конкурса за заемане на една щатна длъжност за „съдебен секретар“ и на един щат за „съдебен деловодител“.

Конкурсната комисия е допуснала нарушения при провеждането и на двата конкурса – на първия етап не са допуснати до участие във втория етап кандидати, които не са представили диплом за завършено средно образование, като комисията е достигнала до това си решение, без да вземе предвид, че на кандидатите не е поставено такова условие.

От тях са изискани документи за придобита образователно-квалификационна степен /диплом за завършено образование/, поради което всеки кандидат е представил именно такъв документ.

При провеждане на втория етап на конкурса комисията е пристъпила към поставяне на оценки на явилите се на изпит кандидати, без преди това да приеме критерий за оценка. Комисията е посочила, че ще оценява: бързина на писане, стилистика, правопис, граматика и пунктуация, но не е посочила как и въз основа на какви обективни критерии е достигнала до поставените от членовете й оценки.

Съдия Карагьозова е констатирала още, че оценките на кандидатите са поставени, без да бъдат мотивирани.

На кандидатите за всяка от длъжностите е поставена само по една задача за изпълнение, което не позволява да се прецени дали те ще могат да изпълняват задълженията, произтичащи от съответните длъжностни характеристики.

Според правилата за провеждането на конкурса, комисията е трябвало да провери: компютърна грамотност; умения за работа в екип, отговорност, комуникативност, организираност, изпълнителност и лоялност; езикова култура; умения за изразяване на информация – писмено и устно, за намиране на разрешение на нестандартни проблеми и ситуации.

Конкурсната комисия не е извършила още оценка на кандидатите по посочените критерии, поради което е провела конкурса не по установените със заповедта за обявяването му правила, сочи в мотивите си за прекратяване председателят на Районен съд – Гоце Делчев, съдия Карагьозова. Тя е категорична, че констатираните пропуски в работата на конкурсната комисия са съществени и че обявеният конкурс не е проведен законосъобразно.

Така за допуснатите незаконосъобразни действия от конкурсната комисия жалби и сигнали, че не са били допуснати до конкурса, са депозирали Людмила Стойчева Тодориева от Гоце Делчев, Стоянка Георгиева Мавродиева от село Огняново, Борислава Петрова Чакардъкова от  Гоце Делчев, Любка Георгиева Маринова от Гоце Делчев и Деница Йорданова Георгиева от Кюстендил.

Решенията на конкурсната комисия за недопускането на горните кандидатки са отменени от председателя на съда Мария Карагьозова и те са били допуснати въпреки всичко до участие в конкурса, който е отменен на втория етап.

За вакантните длъжности в гоцеделчевския съд се очаква да бъде обявен нов конкурс, вероятно от новия председател, който се очаква да встъпи в длъжност в началото на февруари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене