Министър Клисарова за скандала в училището в „Рибново“: Грозно е, че деца и ученици се използват за политически борби

анелия клисарова

Важно е да има модернизация в нашето образование. Трябва да има високоскоростна връзка между всички институции в образователната система. Планираме да създадем образователна платформа и ако приемем стратегията финансирането за таблети, ще започне през 2015 година. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя говори по горещата темата за скандалите с уволнения директор на училището в Рибново.
„Ситуацията там започна постепенно да се решава. Получила съм всички справки и проверки, които са правени там от регионалния инспекторат. Информацията е голяма и не съм запознала изцяло с нея. Аз не съм човекът, който ще определя виновен или не е стария директор. Има комисия, която ще прецени дали той заслужава наказание. Грозното е, че учениците и децата се използват за политически борби“, коментира още Клисарова.
„Образователната система трябва да се реформира. Това показват и резултатите от тестовете по формат Пиза. Новите учебни програми ще влязат в сила заедно с новия Закон за средното образованието. Трябва да направим анализ на тези два много важни елемента от системата. Разбирам недоволството на обществото, но за 4-5 месеца няма как да се направи нов закон. Всичко трябва да бъде прозрачно. Учебните програми ще бъдат част от този закон.
Категорично няма да отпадат часове по история. Трябва да се постигне баланс между всички учебни програми, заяви още министърът. Не мисля, че таксите за висше образование могат да отпаднат напълно. Има предложение те да бъдат намалени с до 30%. Това е реалистично да стане през 2015-2016 година. Ще трябва да въведем нов начин на финансиране на университетите, за да не изискват те толкова големи такси“, завърши Клисарова. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене