Акад. Екатерина Титянова взе участие във форум, посветен на новостите при лечението и диагностиката на захарния диабет

По време на форума бяха представени медицински продукти на фирма Вьорваг Фарма.Акад. проф. д-р Екатерина Титянова взе участие в научно-практически форум, посветен на захарния диабет и диабетната невропатия, който се проведе на 27 и 28 ноември 2015 г. в Дома на науката и техниката в град Гоце Делчев. Спонсор на мероприятието бе „Вьорваг Фарма”.

В първия ден на форума участваха над 80 лекари и фармацевти от града и региона. Семинарът бе открит от д-р Мария Радийкова – главен лекар на местната болница. Гост-лектор на проявата бе академик Екатерина Титянова, д.м.н. – ръководител на Клиника „Функционална дигностика на нервната система” във ВМА-София и ръководител на Катедрата „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве” в Медицинския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Тя запозна участниците с разнообразните форми на невропатия при захарен диабет, причините за нейното възникване и новите подходи за лечението й, включващи строг гликемичен контрол чрез използване на инсулинови помпи, патогенетично лечение с бенфотиамин и алфа-липова киселина, симптоматично лечение на невропатната болка, хигиена на стъпалата, съчетано с подходящ двигателен режим. Беше подчертано, че като прогероидно генетично заболяване захарният диабет и неговите усложнения могат успешно да се контролират, което е обективна предпоставка за достигане на дълголетие при заболелите от диабет. Представени бяха медицинските продукти на фирма Вьорваг Фарма за лечение на диабетна невропатия.

На 28 ноември 2015 година от 10.00 часа в Дома на науката и техниката в града се проведе специализирано обучение на болни със захарен диабет и диабетна невропатия. Доц. Даниела Любенова, специалист по кинзитерапия и заместник декан на Националната спортна академия „Васил Левски” – София представи основните принципи на двигателната рехабилитация и демонстрира специализирана програма за самостоятелна домашна рехабилитация, адаптирана за приложение от болни със захарен диабет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене