Организираната от Мария Габриел конференция за борбата срещу контрабандата на мигранти е „Събитие на седмицата” за Групата на ЕНП в Европейския парламент

Конференцията относно борбата срещу контрабандата на мигранти, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел е „Събитие на седмицата” за най-голямата политическа група в Европарламента. Форумът, събрал на едно място представители на Европейската комисия и Организацията на обединените нации, както и посланиците на Турция и Мароко, се превърна в поле за задълбочени дискусии по този тревожен проблем, чието разрешаване става все по-наложително.

„Обединихме се около виждането, че борбата срещу контрабандата на мигранти е обща отговорност на всички държави-членки, тъй като представлява предизвикателство от глобален мащаб. Изключително важно е да се защитят правата на жертвите, като същевременно се гарантира криминализирането и съдебното преследване на контрабандистите. Трябва да засилим ролята на Европол и Интерпол и пълноценно да използваме инструментите, с които разполагаме за борба с това престъпление, но които често остават извън обсега на приложение. Основният извод от конференцията, който очертахме е, че ключовите думи трябва да бъдат сътрудничество, координация и ефективно прилагане на съществуващите инструменти.”, коментира Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене