Положиха цветя пред барелефа на Н.Й.Вапцаров в Благоевград по повод 106 години от рождението му

Днес политици, общественици и родолюбци почетоха паметта на поета Никола Вапцаров по повод 106 години от рождението му.

106_god-2От името на община Благоевград цветя положи пред барелефа на Вапцаров секретарят на общината София Янчева.

106_god-4Пред бюст – паметника на поета в Благоевград почит отдаде и директорът на ДТ“Никола Вапцаров“ Петър Кьосев , който рецитира стихoтворението „Химн“, след което Яна Янакиева – експерт в отдел култура към Община Благоевград, припомни на присъстващите важни моменти от живота и творчеството на Вапцаров.

106_god-3Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 година.

106_god-5Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините.

След завършване на училището Вапцаров работи като огняр и по-късно като машинен техник във фабриката в с. Кочериново. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката се премества със семейството си в София през 1936 година. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература. Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене