Проф. Тома Върбанов нищи психологията на пейзажа: Това е човекът, сътворил мозайката в обувния завод на Хаджидимово!

Проф. Тома Върбанов е известен наш художник и дългогодишен преподавател по стенопис и живопис в Националната художествена академия. Роден и израснал в Пловдив, трайно запленен от културния му климат и традиции, той завършва седмия випуск на Художествената гимназия в София, а след това и академията – в специалност стенопис при проф. Георги Богданов. За показаните резултати в студентската си работа получава правото на специализация във Франция, където учи живопис в академията „Гранд Шомиер” в Париж.

Повече от 35 години проф. Тома Върбанов се изявява със свое авторско присъствие на широка творческа територия – в стенните изкуства, всички жанрове на живописта и рисунката. Негови мозайки и стенописи красят светски и сакрални обекти от национално и регионално значение – мозайка във фоайето на Физико-математическия факултет на СУ, фасадна мозайка на кметството в Монтана, интериорни мозайки в обувен завод – Хаджидимово, фасадни стенописи (техника „сграфито”) на пристанище Бургас, учебна сграда в Ямбол и т.н. Негова реализация са и стенописите в православния храм „Успение Богородично” – курорта Пампорово (2002-2008).

Като живописец проф. Върбанов работи в сферата на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. За живописното си творчество е носител на най-високите у нас професионални отличия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене