Иван Марков – един неврокопски творец на 80

Иван Марков е роден в град Неврокоп на 24 октомври 1935г.

Награден е с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1980 година. Будител е на годината от ВМРО – Гоце Делчев през 2003 година. С решение номер 197 от 20 април 2005 година на ОбС Гоце Делчев е избран за почетен гражданин на града. Иван Марков е професионален библиотекар, библиограф, завършил института по Библиотекознание в град София през 1960 година. Повече от 30 години е работил като библиотекар в градската и в учителската библиотека в град Гоце Делчев.  Полага големи усилия за  издирването на публикации по проблемите на българската емиграция в Северна Америка, в емигрантските вестници, списания. Съставя голяма библиографска картотека, в която са включени повече от 20 000 заглавия на статия за история на българските черкви, българските емигрантски организации, както и на българските книги, издадени в Северна Америка и Европа. Марков е известен и с работата си като краевед, автор на няколко книги за историческото минало на Неврокопския край и на много статии по тази проблематика.

baj iwanИван Марков: Корените на моята фамилия са от Банско. Майка ми е Елена Молерова, внучка на един от последните големи зографи, Димитър. Баща ми пък е от още по – голяма фамилия. Неговата майка, Мария Белина е първа братовчедка на Неофит Рилски. Майка ми имаше амбиция, някой от нас да разказва това нещо. Такива амбиции имаше и баба ми, която умря на 96 години. Преди да умре, тя ми подари сума неща – икони, книги и т.н. Думите и бяха „Ванчо, ти ще ги пазиш!.. Това нещо в мен създаде някаква мотивация, за да се заема с тези проблеми, с изучаване на миналото.“

Както всяко творчество, и неговото за нашия край е много положително. Описва всичко онова, което може да се забрави за в бъдеще. Творчеството му е много патриотично, вдъхновяващо, понеже е за родния край – по – възвишено е и по – ценно. Творци като Иван Марков ни въвеждат в историята, във величието на нашите просветители, личности, творци за свобода, за просвета, за самостоятелност. Въобще, личности като Иван Марков дават облик на нашия район! Всичко е добро за него!“, бяха отзивите от гостите на годишнината на Иван Марков.

За 80 – годишнината на Иван Марков неговите близки и приятели му пожелаха:

Да е жив и здрав и все така жизнен и всеотдаен. Да продължи творческата си дейност независимо че е на 80 години. Да продължи да работи и до 100. Да бъде винаги вглъбен в историята. Благодарим му за всичко, което е оставил в писмени сведения за величието на нашия край, на нашия род. Благодарим ти Иване!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене