Свържете се с нас

Светско

Иван Марков – един неврокопски творец на 80

Публикувано

на

Иван Марков е роден в град Неврокоп на 24 октомври 1935г.

Награден е с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1980 година. Будител е на годината от ВМРО – Гоце Делчев през 2003 година. С решение номер 197 от 20 април 2005 година на ОбС Гоце Делчев е избран за почетен гражданин на града. Иван Марков е професионален библиотекар, библиограф, завършил института по Библиотекознание в град София през 1960 година. Повече от 30 години е работил като библиотекар в градската и в учителската библиотека в град Гоце Делчев.  Полага големи усилия за  издирването на публикации по проблемите на българската емиграция в Северна Америка, в емигрантските вестници, списания. Съставя голяма библиографска картотека, в която са включени повече от 20 000 заглавия на статия за история на българските черкви, българските емигрантски организации, както и на българските книги, издадени в Северна Америка и Европа. Марков е известен и с работата си като краевед, автор на няколко книги за историческото минало на Неврокопския край и на много статии по тази проблематика.

baj iwanИван Марков: Корените на моята фамилия са от Банско. Майка ми е Елена Молерова, внучка на един от последните големи зографи, Димитър. Баща ми пък е от още по – голяма фамилия. Неговата майка, Мария Белина е първа братовчедка на Неофит Рилски. Майка ми имаше амбиция, някой от нас да разказва това нещо. Такива амбиции имаше и баба ми, която умря на 96 години. Преди да умре, тя ми подари сума неща – икони, книги и т.н. Думите и бяха „Ванчо, ти ще ги пазиш!.. Това нещо в мен създаде някаква мотивация, за да се заема с тези проблеми, с изучаване на миналото.“

Както всяко творчество, и неговото за нашия край е много положително. Описва всичко онова, което може да се забрави за в бъдеще. Творчеството му е много патриотично, вдъхновяващо, понеже е за родния край – по – възвишено е и по – ценно. Творци като Иван Марков ни въвеждат в историята, във величието на нашите просветители, личности, творци за свобода, за просвета, за самостоятелност. Въобще, личности като Иван Марков дават облик на нашия район! Всичко е добро за него!“, бяха отзивите от гостите на годишнината на Иван Марков.

За 80 – годишнината на Иван Марков неговите близки и приятели му пожелаха:

Да е жив и здрав и все така жизнен и всеотдаен. Да продължи творческата си дейност независимо че е на 80 години. Да продължи да работи и до 100. Да бъде винаги вглъбен в историята. Благодарим му за всичко, което е оставил в писмени сведения за величието на нашия край, на нашия род. Благодарим ти Иване!

 

коментара

Таблоид

Физически лица с жилищни , нежилищни сгради и търговски обекти са подали в община Гоце Делчев декларации за освобождаване от заплащане на такса

Публикувано

на

519 физически лица с жилищни , не жилищни сгради ,земи с постройки  и търговски обекти са подали декларации през 2019 година да бъдат освободени  от плащане на такси  за сметосъбиране и сметоизвозване  тъй като заявените в декларациите жилищни и не жилищни сгради и търговски обекти няма да  бъдат използвани през настоящата 2019 година .

От представеният списък  по подадените декларации за освобождаване от такси за сметосъбиране и  сметоизвозване  през 2019 година  са  неизползваеми от собствениците им десетки апартаменти, къщи гаражи , ранчета и различни други сгради. В списъка  има и собственици  на  3 и 4 апартаменти с по толкова гаражи които  заради това че те не ги ползват са подали декларации за освобождаване от  двата налога .

На заседанието на ОБС Гоце Делчев насрочено за 31 януари  общинските съветници следва да одобрят списъка и да освободят от плащанията собствениците .

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Обновяват ученическия лагер в Попови ливади и вътрешното отделение на болницата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Два нови проекта е спечелила община Гоце Делчев, става ясно от публикуване на класирането по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. 204 хиляди евро ще бъдат инвестирани в общинската болница, като средствата са специално за ремонт на вътрешното отделение. Там ще бъде основно подменена ВиК инсталацията, санитарните помещения, ще бъде поставено икономично осветление и фотоволтаична система за захранване на болницата с електричество. Община Гоце Делчев е водеща в този проект, в партньорство с община Щип от Македония.

250 хиляди евро са осигурени за ремонт на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади. Там ще бъде оборудван посетителски център заедно с условия за провеждане на зелени училища, спортни занимания и учене сред природата.

„С реализирането на тези два нови проекта, отново ще помогнем на МБАЛ „Иван Скендеров“ за подобряване условията за престой и лечение на жителите от нашата община и региона и ще обновим детския лагер, за който отдавна търсехме финансиране“ – доволен е кметът Владимир Москов, след Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Interreg – ИПП Програмата за ТГС България-Македония, който се проведе в Берово и в който участваха заедно с областния управител Бисер Михайлов.

Снимки: Interreg IPA CBC

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ