Свържете се с нас

Светско

Иван Марков – един неврокопски творец на 80

Публикувано

на

Иван Марков е роден в град Неврокоп на 24 октомври 1935г.

Награден е с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1980 година. Будител е на годината от ВМРО – Гоце Делчев през 2003 година. С решение номер 197 от 20 април 2005 година на ОбС Гоце Делчев е избран за почетен гражданин на града. Иван Марков е професионален библиотекар, библиограф, завършил института по Библиотекознание в град София през 1960 година. Повече от 30 години е работил като библиотекар в градската и в учителската библиотека в град Гоце Делчев.  Полага големи усилия за  издирването на публикации по проблемите на българската емиграция в Северна Америка, в емигрантските вестници, списания. Съставя голяма библиографска картотека, в която са включени повече от 20 000 заглавия на статия за история на българските черкви, българските емигрантски организации, както и на българските книги, издадени в Северна Америка и Европа. Марков е известен и с работата си като краевед, автор на няколко книги за историческото минало на Неврокопския край и на много статии по тази проблематика.

baj iwanИван Марков: Корените на моята фамилия са от Банско. Майка ми е Елена Молерова, внучка на един от последните големи зографи, Димитър. Баща ми пък е от още по – голяма фамилия. Неговата майка, Мария Белина е първа братовчедка на Неофит Рилски. Майка ми имаше амбиция, някой от нас да разказва това нещо. Такива амбиции имаше и баба ми, която умря на 96 години. Преди да умре, тя ми подари сума неща – икони, книги и т.н. Думите и бяха „Ванчо, ти ще ги пазиш!.. Това нещо в мен създаде някаква мотивация, за да се заема с тези проблеми, с изучаване на миналото.“

Както всяко творчество, и неговото за нашия край е много положително. Описва всичко онова, което може да се забрави за в бъдеще. Творчеството му е много патриотично, вдъхновяващо, понеже е за родния край – по – възвишено е и по – ценно. Творци като Иван Марков ни въвеждат в историята, във величието на нашите просветители, личности, творци за свобода, за просвета, за самостоятелност. Въобще, личности като Иван Марков дават облик на нашия район! Всичко е добро за него!“, бяха отзивите от гостите на годишнината на Иван Марков.

За 80 – годишнината на Иван Марков неговите близки и приятели му пожелаха:

Да е жив и здрав и все така жизнен и всеотдаен. Да продължи творческата си дейност независимо че е на 80 години. Да продължи да работи и до 100. Да бъде винаги вглъбен в историята. Благодарим му за всичко, което е оставил в писмени сведения за величието на нашия край, на нашия род. Благодарим ти Иване!

 

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ