Свържете се с нас

Светско

Иван Марков – един неврокопски творец на 80

Публикувано

на

Иван Марков е роден в град Неврокоп на 24 октомври 1935г.

Награден е с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1980 година. Будител е на годината от ВМРО – Гоце Делчев през 2003 година. С решение номер 197 от 20 април 2005 година на ОбС Гоце Делчев е избран за почетен гражданин на града. Иван Марков е професионален библиотекар, библиограф, завършил института по Библиотекознание в град София през 1960 година. Повече от 30 години е работил като библиотекар в градската и в учителската библиотека в град Гоце Делчев.  Полага големи усилия за  издирването на публикации по проблемите на българската емиграция в Северна Америка, в емигрантските вестници, списания. Съставя голяма библиографска картотека, в която са включени повече от 20 000 заглавия на статия за история на българските черкви, българските емигрантски организации, както и на българските книги, издадени в Северна Америка и Европа. Марков е известен и с работата си като краевед, автор на няколко книги за историческото минало на Неврокопския край и на много статии по тази проблематика.

baj iwanИван Марков: Корените на моята фамилия са от Банско. Майка ми е Елена Молерова, внучка на един от последните големи зографи, Димитър. Баща ми пък е от още по – голяма фамилия. Неговата майка, Мария Белина е първа братовчедка на Неофит Рилски. Майка ми имаше амбиция, някой от нас да разказва това нещо. Такива амбиции имаше и баба ми, която умря на 96 години. Преди да умре, тя ми подари сума неща – икони, книги и т.н. Думите и бяха „Ванчо, ти ще ги пазиш!.. Това нещо в мен създаде някаква мотивация, за да се заема с тези проблеми, с изучаване на миналото.“

Както всяко творчество, и неговото за нашия край е много положително. Описва всичко онова, което може да се забрави за в бъдеще. Творчеството му е много патриотично, вдъхновяващо, понеже е за родния край – по – възвишено е и по – ценно. Творци като Иван Марков ни въвеждат в историята, във величието на нашите просветители, личности, творци за свобода, за просвета, за самостоятелност. Въобще, личности като Иван Марков дават облик на нашия район! Всичко е добро за него!“, бяха отзивите от гостите на годишнината на Иван Марков.

За 80 – годишнината на Иван Марков неговите близки и приятели му пожелаха:

Да е жив и здрав и все така жизнен и всеотдаен. Да продължи творческата си дейност независимо че е на 80 години. Да продължи да работи и до 100. Да бъде винаги вглъбен в историята. Благодарим му за всичко, което е оставил в писмени сведения за величието на нашия край, на нашия род. Благодарим ти Иване!

 

коментара

Таблоид

Експерти представиха в ЮЗУ „Неофит Рилски“ рисковете за децата в интернет

Публикувано

на

В Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе лекция-дискусия на тема „Децата онлайн – рискове и опасности“. Лектори на срещата бяха г-н Георги Апостолов – координатор на Националния център за безопасен интернет, г-н Деян Благоев и г-жа Веселина Таскова – специалисти по онлайн защита на деца, г-жа Радиона Никова – представител на Държавната агенция за закрила на детето и д-р Ирина Китова – преподавател във Факултета по изкуствата.

Те представиха пред препълнена зала от студенти, ученици, преподаватели, учители и родители последните тенденции в онлайн опасностите. Сред гостите бяха и заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград г-жа Христина Шопова, началникът на отдел „Образование“ в Община Благоевград г-жа Симона Митова, както и директори на общински училища.

Срещата бе открита от декана на Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Стоян Везенков, който подчерта, че това е началото на много срещи и обучения, които да повишат обществената осведоменост по темите свързани с опасностите онлайн.

Координаторът на Националния център за безопасен интернет г-н Георги Апостолов отбеляза, че центърът съществува от 12 години и е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 45 държави. Центърът, чиято цел е защита на децата в интернет, работи в сътрудничество с отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП – МВР и Интерпол.

Г-н Апостолов представи пред аудиторията рисковете за децата в интернет. Според статистиката 50% от децата в България са в интернет преди да навършат 7 години. Експертът подчерта, че първият риск за едно дете са неговите родители, които публикуват снимки и видео на децата си в интернет. Според него често децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, децата могат да станат жертва на тормоз или интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили). Втората опасност според г-н Апостолов са „умните“ играчки, той посъветва родителите да бъдат внимателни със смарт часовниците и говорещите играчки. Сред опасностите за децата в интернет са и онлайн порнографията, онлайн педофилията, съдържанието с насилие, секстингът и онлайн тормозът.

„Онлайн тормозът е най-разпространен сред децата. Около 25% от децата казват, че са били подложени през последните 12 месеца на един или друг тормоз. Около 18-19% от децата признават, че са тормозили свои връстници“, каза г-н Апостолов.

Лекторът засегна и темата за пристрастяването към интернет, което изглежда като очевидно и често срещано явление сред децата и тийнейджърите, тъй като те прекарват все повече време онлайн и ползват все повече устройства за тази цел. Това твърдение обаче не е съвсем вярно. Според г-н Георги Апостолов „Компютърната зависимост“ е по-скоро мит, отколкото реална опасност за подрастващите.

Специалистът по онлайн защита на деца г-н Деян Благоев даде практически съвети за това как родителите да посрещнат предизвикателствата на интернет. Той отбеляза, че е изключително важно родителят да знае какво прави детето му в интернет, с кого и как общува. За тази цел е необходимо родителят да изгради по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят. Г-н Благоев представи пред аудиторията и няколко от  програмите за родителски контрол, които са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет.

Едно от приложенията, което родителите могат да използват е „Protect Your Kid”. То позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето.

По време на срещата д-р Ирина Китова от Факултета по изкуствата представи пред аудиторията видеоклипове и плакати създадени за благотворителната студентска кампания „Децата в дигиталния свят“, реализирана съвместно от Държавната агенция за закрила на детето и катедра  „Телевизионно, театрална и киноизкуство“. Експертът от Държавната агенция за закрила на детето г-жа Радиона Никова връчи сертификати на студентите, участвали в кампанията. 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

НАЙ-ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ ЗА ЛОВНИЯ НАДЗИРАТЕЛ ОТ „ДЛС ДИКЧАН”, ХВАНАТ ДА ПРЕВОЗВА НЕЗАКОННИ ДЪРВА

Публикувано

на

Най-тежкото наказание „уволнение” е наложено на Мехмед Джамалов Бошнаков – ловен надзирател в „ДЛС Дикчан”. Заповедта на директора на териториалното поделение на ЮЗДП в с. Сатовча инж. Исмаил Моллов е от 13 ноември, а основание за крайната мярка са извършени нарушения на Закона за горите, уронване престижа на стопанството и злоупотреба със служебно положение.

Припомняме, че на 23 октомври в 21.50 часа служители на стопанството задържаха близо до с. Вълкосел товарен микробус „Мерцедес”, незаконно транспортиращ дърва за огрев и управляван от техния колега. Дървесината е без превозен билет, не е маркирана с контролна горска марка и е без пластини с идентификационен номер.

            Освен дисциплинарното наказание на лицето са съставени от служители на РДГ Благоевград два акта – за транспортиране на дървесина без контролна горска марка и без превозен билет.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ