Гневно от РЗС: Публичното обсъждане на бюджет 2016 за Сандански е станало тайно от граждани!

Кметът Котев: Ще направим второ публично обсъждане щом искат, явно гласността, която дадохме не е достатъчна

Публичното обсъждане на бюджет 2016 за Сандански е станало тайно от граждани и медии отново по тотевски. Това поведение е срамно и опасно за социалния мир в града. Настояваме за повторно истинско обсъждане на бюджет 2016, на което кмета Котев да даде предварителна информация за дълговете на общината и за съдбата на бюджет 2015г.

На срещата би следвало да бъдат представени годишните цели, приоритети и намерения на общината, както и тяхното финансово отражение в проекта за бюджет през 2016 година, а гражданите и фирмите, които осъществяват дейност или ползват услуги на територията на общината да могат да направят своите предложения., това съобщават днес от РЗС Сандански.

РЗС също така остро възразява срещу решението на общински съвет Сандански, с което бяха нелегитимно избрани 13 постоянни комисии. Така мнозинството, което до вчера подкрепяше Тотев, сега скалъпи същия модел на управление и при Котев.

Нашите съграждани трябва да знаят, че община Сандански е рекордьор по брой на постоянни общински комисии, които в голямата си част са абсолютно безсмислени и единствено могат да служат за допълнителни хонорари на общинските съветници. Не е трудно да се направи елементарна съпоставка с други общини с население близко до това на нашата община за да се види, че:

– В общински съвет – Смолян постоянните комисии са само 4 на брой;

– В общински съвет – Дупница постоянните комисии са 5 на брой;

– В общински съвет – Поморие постоянните комисии са 5 на брой;

– В общински съвет – Гоце Делчев постоянните комисии са 6 на брой;

– В общински съвет – Велинград постоянните комисии са 6 на брой;

– В общински съвет – Ловеч постоянните комисии са 7 на брой;

– В общински съвет – Петрич постоянните комисии са 7 на брой;

– В общински съвет – Асеновград с население от над 62000 души са 8 на брой;

РЗС няма да участва в този порочен модел на управление и ще предложи в новия правилник постоянните комисии да се намалят наполовина и да се формират на пропорционален принцип. Освен това ние ще внесем проект за решение общинските съветници членове на комисии да не получават пари за заседанията им до приемането на новия правилник.

По повод гневното изявление на РЗС потърсихме за коментар кмета К. Котев, който заяви : Ще свикаме ново публично обсъждане на бюджета, явно гласността, която сме дали не е достатъчна, така, че нека бъдат спокойни от РЗС.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене