Айдън Мохамед, районен мюфтия на Благоевградска област, ексклузивно пред в-к ГРАДЪТ: Тероризмът няма религия, той е акт на действие на определени групировки, които искат да бъдат забелязани

В Корана има текст, в който се казва „Няма насилие във вярата”.
Апелирам да не хвърляме петно върху мюсюлманите заради политическите и икономическите интереси на определени страни

Едно интервю на Вяра Илиева

– Г-н Мохамед, след терористичните атентати в Париж от края на миналата седмица какво е настроението на мюсюлманската общност в Благоевградска област и какви са техните коментари след случилото се?
– Реакцията на всички хора, без значение тяхната религиозна принадлежност, е според нас еднозначна. Никой не приема решаването на социални, икономически или политически проблеми с подобни актове. Мюсюлманската общност в областта поднася съболезнованията си към близките на всички пострадали в Париж. Но нека не забравяме, че провокативните действия силовите групировки не са само във Франция, видяхме ги в Анкара, в Ливан. Искрено се надяваме и се молим, подобни неща да не се случват, тъй като невинните хора страда, заради разчистването както вече казах на икономически, социални и политически проблеми.
– След атентатите във Франция, а и в местата, които Вие споменахте организацията „Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите. Може ли с няколко думи да кажете на нашите читатели какво всъщност представлява тази организация, защо се нарича по този начин и какво е общото между нея и религията?
– Тази организация е взела лого и име, което не и принадлежи – ислямска организация, халифат и така нататък. За нас мюсюлманите, това не е религиозна организация, а политическа, която се занимава с решаването на геополитически и политически проблеми, а не на религиозни. Присъствието на различни държави в районна на близкия Изток е пример за това, че там не става въпрос за религия, а за нещо друго.
– Тоест бихме могли да кажем, че няма връзка между тероризма и религията?
– Вижте тероризма няма религия, той е акт на действие на определени групировки, които искат да бъдат забелязани и да си решат някои политически въпроси и проблеми. Категорично мога да заявя, че няма нищо общо между тероризма и религията, защото нито едно религия, аз смея да твърдя за исляма, не толерира насилието. При нас дори убиването на един човек се третира, като убиване на цялото човечество и възмездието за човек, който е посегнал на живота на друго човешко същество е вечно горене в Ада. Затова Ви казах, че тероризмът няма как да бъде продиктуван от религиозни подбуди. Това, което успях да науча през последните дни от медиите във връзка с атентатите в Париж е, че извършителите на подобен вид актове са криминално проявени и наркозависими, което още повече ни кара да мислим, че организацията „Ислямска държава“ няма нищо общо с религията. Не трябва да се твърди също така, че тероризмът е измислен от мюсюлманите и едва ли не е наш патент.
– Като човек доста запознат с религията, защо според Вас определени организации, както „Ислямска държава“ ползват правото на човек да вярва в какво си пожела, като претекст за извършването на подобен вид атентати?
– С уговорката, че пак ще се повторя в Корана има текст, в който се казва „Няма насилие във вярата“. Ако всевишния искаше да бъдем еднакви би ни сътворил такива, но той е дал правото на всеки сам да избира пътя по който ще се развива, както в религиозна така и в социална сфера. Това е правото на индивида и никой, под какъвто и да е предлог, няма право да насилва когото и да е било в определени религиозни вярвания.
– Мюсюлманите в Благоевградска област притеснени ли са, че хората може да развият негативно мнение към тях, опасяват ли се от нападения на местно ниво?
– Именно поради тази причина нашият апел към местните органи на управление е да изградят по – пряк диалог с населението. Лично аз вярвам, че няма здравомислещ човек, който да повярва, че мюсюлманите биха направили подобни неща. Тези действия могат да бъдат извършени само с протекцията на определени служби. Затова моята молба към хората е да не обвиняват и нападат редовите мюсюлмани. В историята сме доказали, че ние не отмъщаваме, дори когато сме били накърнявани. В продължение на 100 години, мюсюлманите в България бяха тероризирани, но когато това спря, ние не тръгнахме да отмъщаваме, а дори напротив подадохме ръка и казахме „Да това е грешка на политиката“. Затова аз твърдя, че християните или каквито и да е било други религиозни деноминации не трябва да се притесняват от нас.
– Опасявате ли се, че е възможно в бъдеще на базата на религията да избухне нов световен конфликт между мюсюлмани и християни?
– Колкото и да казваме, че въпросът за новия световен ред е в някаква виртуалност, то не трябва да забравяме, че в последно време наблюдаваме пренареждането на пластовете на геополитически и икономически интереси. Ние обикновените хора, трудно бихме могли да кажем дали ще има нов световен конфликт, защото това го решават Г-20, Г-8 и всички други, които започват с тази буква. За съжаление ние нямаме възможността да предвидим, как планират те геополитическите отношения в регионите. Войните се създават от тези, които имат пари и оръжия, а не от редовите мюсюлмани и християни, а терора е нещо, което го има навсякъде. Отново искам да апелирам да не хвърляме петно върху мюсюлманите, заради политическите и икономическите интереси на определени страни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене