Тъмна доба: Кървав погром в Спешното в Благоевград

Мъж, подивял като джихадист, бие ранения си баща, блъска главата на санитарка в стената, изплъзва се от полицията

Санитарка от Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград бе бита тази нощ от придружител на пациент, нападателят успял да избяга и се издирва от полицията, предава кореспондентът на БГНЕС в града. Поредният инцидент с дежурен в Спешно-приемно отделение станал към 02.15 часа тази нощ.

51-годишната Гергина Николова е бита и ритана в асансьора, водещ към отделението по Образна диагностика, намиращо се на 4-я етаж в поликлиниката, където се помещава и управата на МБАЛ.

Към 01.30 часа след полунощ линейка на ЦСМП-Благоевград привежда в СПО мъж на около 70 години от ул. „Борис Сарафов”, който е с наранявания, след като паднал от леглото в дома си. Това е Йордан С., след като е прегледан от дежурния в СПО лекар, той е изпратен на скенер.

С носилка на колела към рентгена го тика санитарката Гергина. Скенерът установил фрактури на ребрата, извиканият лекар консултант-хирургът д-р Димитър Димитров поисква допълнително изследване на пациента.

През това време пристига 37-годишният му син Йордан. Той тръгва след санитарката, тикаща носилката с баща му. В асансьора, който се задвижва от чип, Йордан се навежда над баща си и след като го пита нещо, започва да го удря по главата. Според дежурния фелдшер Жанет Цветкова, колежката й Генка не е казала нищо на сина, удрящ баща си.

На излизане от асансьора, на 4-я етаж най-неочаквано Йордан сграбчва санитарката за косата и започва да й блъска главата в стената, след което започва да я рита. Санитарката Гергина се отскубва от нападателя си и слиза в Спешно-приемно отделение, където казва, че е нападната. Дежурните натискат паник-бутона, идва полицията.

Нападателят обаче, вземайки личната карта на баща си, заобикаля по коридора квадратната сграда на поликлиниката и излиза през противоположния изход. Полицията издирва нападателя. Преглед на нападната санитарка не е установил тежки травми, но Гергина, е с натъртвания, боли я глава.

Към 7.30 часа тя едва успя да се качи в таксито, за да се прибере в дома си. Това е поредна нападение над дежурен в СПО на МБАЛ-Благоевград, обслужващо предимно пияни или дрогирани рискови пациенти наред с нуждаещите се от спешна помощ при инциденти и други застрашаващи живота им заболявания.

В СПО са нападани лекари, санитари, фелдшери, медицински сестри. На 31 декември срещу 1 януари т.г. бе бита санитарката Емилия Яновска, на която пациент счупи ръката й. След 3 месеца болнични, ръководството на МБАЛ все още отказва да й изплати обезщетение по трудовата злополука. Обяснението на настоящия директор на МБАЛ д-р Огнян Митев е, че това е станало при предшественика му.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене