Бившият президентски съветник Илчо Дамянов вдига четиризвезден хотел в Сапарева баня в парцела на мистериозно загиналия бизнесмен Димитър Рагин

Дамянов лобирал в президентството за Братя Галеви по различни обекти като „Супер Паничище”, според бившия кмет Дангов, сапаревобанци и дупничани

258-01-01 853_n copy

Бившият съветник на президента Георги Първанов – Илчо Дамянов от Сапарева баня, вдига най-модерния хотелски комплекс до гейзера в курорта. Модерната сграда се строи върху парцела на убития Димитър Рагин – президент на фирма „Реалити”, която фалира. Според официалната версия Рагин се хвърлил от мост в Елин Пелин, но най-вероятно преди това е бил убит. Това се случи през 2002 г. Рагин беше мастит строителен предприемач, който строеше жилища и търговски центрове в столицата и страната и имаше многобройни клиенти. Илчо Дамянов най-вероятно има съдружник, тъй като хотелът се очертава като четиризвезден с плажове, открит и закрит басейн, СПА център и всички екстри.

258-01-01 дангов

Инвестицията е за над 1 млн. лв. Илчо Дамянов беше съветник на Георги Първанов и през двата мандата на държавния глава. Дамянов е бивш кмет на Сапарева баня. В президентството завеждаше отдел „Проблеми във вътрешнополитическото развитие”. В момента е на работа в Министерството на земеделието и храните. Дамянов никога не е отричал приятелските си отношения с Галеви. Става въпрос за човешко познанство, уточни той. Бившият кмет на Дупница Първан Дангов съобщи пред екип на „Вяра” по време на кметуването си през 2008 г.:

258-01-01 галеви

„В Дупница Галеви парадират, че имат добра връзка в президентството именно чрез съветника Дамянов. Топлите му отношения с Галеви станаха причина той уж да бъде понижен от съветник до началник на отдел”, каза тогава кметът. Според Дангов, сапаревобанци и дупничани Дамянов използвал положението си, за да лобира в президентството в полза на Галеви за различни инфраструктурни обекти. Пример за това е проектът „Супер Паничище”. Дангов посочи, че фирма „Инфрастрой 2001”, собственост на Братя Галеви и Васил Божков, строи пътя от Сапарева баня до хижа „Пионерска”. По-рано Българският хелзинкски комитет обяви, че Братя Галеви участват в проекта „Супер Паничище” и дори са купили земя от общината. Дамянов, чийто ресор в президентската администрация беше развитие на общините и областните управи, отрече да е лобирал за проекта.

Дамянов е дългогодишен лидер на БСП в Сапарева баня, преди това е бил лидер на ДКМС. Той има висше образование, специалност „Компютърна дидактика” и е бивш съдружник на покойния Димитър Рагин. Двамата бяха собственици на строителна фирма „Германея валда”. Семейство Дамянови живее в Гюргево в Сапарева баня, има двама синове – Кирил и Явор, съпругата Емилия е домакиня.

Снимките:

1 и 2 Ил­чо Да­мя­нов в ком­па­ни­я­та на съ­пар­тий­ци­те си от Са­па­ре­ва ба­ня и Кюс­тен­дил.

3 Първан Дангов

4 Братя Галеви

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене