Ексклузивно: Арестуват Вельо Илиев?

Един от заключените негови служители пропя в ареста!

Задава се мащабна акция срещу бившия кмет на Петрич и неговия антураж!

МВР: Не са изключени още арести в община Петрич?

След Туфчо Сандъкчиев, още един бивш подчинен на екс кмета Вельо Илиев в Петрич падна в капана: Строителният техник Д. Минчев е арестуваният с подкуп общинар в Петрич. Тази седмица строител­ният техник Д. Минчев е следващият арестуван об­щински служител в Петрич. Той е част от екипа на глав­ния архитект в южния град и актосъставител в ресор „Незаконно строителство в общинска администра­ция“. Според запознати, Димитър поискал пари от сина на известно в южния град бизнес семейство, за да узакони незаконна по­стройка и спре изпълне­нието на кметска разпо­редба от миналия мандат.

Твърдял, че поисканата три цифрена сума, ще бъде предадена на шефа му, той е само приносител. По инфор­мацията се работи от дни. Банкнотите били белязани, а рекетираният трябвало да ги предаде в удобно за негово време. Преди дни техникът е бил извикан на среща, където е по­лучил беля­заните банкно­ти. Минута след като ги пробрал бил задържан от намиращите се наблизо полицаи. Изпаднал в шок. Действи­ето се развило много бързо и никой от пиещите кафе в заведението в близост не е разбрал какво се случва. Ди­митър Минчев работи в отдела от около 3 годи­ни, за него коле­гите му говорят само хубави неща. Шокът от ареста му бе пъ­лен за част от тях.

Други комен­тират, че по­добно нещо се очаквало отдавна и, че арестите в южния град няма да сп­рат… Припомняме, че с постановка и запис на разго­вор със запла­хи за репресии и уволнения бе арестуван и секретарят на общината Туф­чо Сандъкчи­ев. И двамата арестувани са част от екипа на бившия кмет Вельо Илиев. В момента в община Петрич се провежда извън­редна сесия с разглеждане на важни точки за развитие­то на Петрич. Новият кмет на Петрич Димитър Бръчков отказа коментар с думите: „Няма да коментирам, дока- то не получа официална ин­формация от институциите“. Това, с което разполага само и единствено вестник Топ Преса, е че срещу бившия кмет Вельо Илиев има сери­озни подозрения, подкрепе­ни с първични доказателства за извършване на сериозни престъпления. Имаме осно­вания да вярваме, че един от арестуваните вече бивши негови служители е проговорил с пълно гърло и дори заявил, че иска да стане защитен свидетел. Носят се слухове, че това като нищо може да е освободе­ният от арес­та тази сед­мица Туфчо Сандъкчиев?! Ако тази информа­ция се окаже вярна, тогава следва изключително логич­ния въпрос – ще сложат ли белезници и на ръцете на Вельо Илиев? За да разкри­ем схемата аналитично и предварително, ние, екипът на Топ Преса, решихме да на­правим стойностно разслед­ване на политическото влия­ние на бившия кмет и какви са версиите и хипотезите за атаките срещу него.

КОЙ СТОИ ЗАД ВЕЛЬО ИЛИЕВ?

През май Сдружението на хотелиерите в Петрич изпра­ти унищожително писмо до Радан Кънев, в което го пита директно защо подкрепя кмета Вельо Илиев.

„През изминалите години неговото управление се ха­рактеризира с нарастваща корупция, притискане, дискриминиране и съответно c унищожаване на местни предприемачи, които не са съгласни с политиката му и начина на управление“, въз­мутени са хотелиерите в пис­мото си до Кънев.

Самият той се бил превър­нал в жив щит, който пазел Вельо Илиев от критики.

Кънев дори обяви, че ще подкрепи кмета за пореден мандат, което взриви реди­ците на бизнеса в Петрич.

„Г-н Кънев, в предизборната кампания зая­вихте, че Рефор­маторският блок ще бъде безпо­щаден към ко­рупцията и ще гилотинира по­литически всеки, който злоупотре­бява с общест­вени средства и власт. Вельо Илиев, през го­дините, в които е кмет, стана нари­цателно име за корупция и злоу­потреба с власт“, категорични са от сдружението на хотелие­рите.

Месец по-късно в хотел „Винпалас“ в Арбанаси бе проведен съветът за соци­ално сътрудничество на „Терем“ ЕАД. В него за първи път участвал новоизбраният борд на държавния военен холдинг. Представляваха го председателят на Съвета на директорите инж. Стоил Яков и изпълнителният директор инж. Огнян Чалъков. Както става известно от източници, новият шеф на борда на ди­ректорите на „Терем“ Стоил Яков е човек на Радан Кънев. Яков е председател на ДСБ – Петрич. В медиите се разнесе новината как Стоил Яков се „занимавал с разностранен бизнес от години – от оран­жерии в родния си град до консултации на австрийска­та фирма за залози „Голдбет“.

Припомняме, че на 17 май 2011 година гръмна афе­рата, че бившият футболен национал Георги Бачев и хора на Иван Костов се про­веряват за организиране на разбитата престъпна група, занимаваща се с черно тото.

ОСВЕН НАЦИОНАЛА В СХЕМА­ТА С НЕЛЕГАЛНИ ЗАЛОЗИ СА ЗАМЕСЕНИ И ХОРА ОТ ПОЛИТИ­ЧЕСКИЯ НИ ЕЛИТ.

Освен Бачев се проверява и вуйчо му Димитър Стойчев, който е член на ръководство­то на ДСБ в Благоевград, а за правни консултации два­мата използвали лидера на ДСБ – Петрич, Стоил Яков. Яков е племенник на бившия началник на митница Кула­та при управлението на СДС Иван Будинов. Босовете на черното тото въртели залози­те чрез две свои подставени лица благоевградския биз­несмен Димитър Стойчев, известен с прякора Черния Брат, и пловдивчанина Стоян Ненчев, познат като Цеко Бо­реца. Името на Стойчев, кой­то е и член на ръководството на ДСБ-Благоевград, влезе в криминалните хроники пре­ди две години. Тогава крадец обра негов букмейкърски клуб и прибра 4000 лева от металната каса в обекта. Стоян Ненчев пък е създател на бившата силова групировка в Пловдив „Клуб 777″. „Изграж­дането на обектите е ставало много лесно. Първо са избирали подходящо заведение или интернет клуб. След това се догова­ряли със собствени­ците му и инсталира­ли компютрите, чрез които са правени онлайн залаганията към сайтове в чужбина“, обясниха източниците на вестника. Хората, държащи заведения­та, са били задълже­ни всяка седмица да носят печалбата от черното тото лично на Бачев. Срещу това са прибирали малък процент от залозите. Още при акцията стана ясно, че дневно по тази схема са били прибирани между 25 000 и 50 000 евро. Тъй като не плащали нито лев данъци, организаторите на незаконната игра сривали конкурен­цията, предлагайки по-висок коефициент на печалба.

ПЕЧАЛБАТА ОТ НЕЛЕГАЛНИТЕ ПУНКТОВЕ Е ЩЯЛА ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА ЗА ФИНАНСИРА­НЕ НА ПРЕДИЗБОРНИ КАМПА­НИИ И КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ.

ТАКА ТВЪРДЯТ ХОРА ОТ ПЕ­ТРИЧ, КОИТО СА БИЛИ РАЗПИ­ТАНИ ОТ РАЗСЛЕДВАЩИТЕ.

Още първия ден след раз­биването на букмейкърите криминалисти обясниха иро­нично, че по време на избори е можело да приемат залози и за точен политически резул­тат. Според разследващите отговорниците за купуването на гласове може спокойно да си получават парите под фор­мата на печалба. Освен това полицаи с дълъг опит припом­ниха, че хазартът е най-подхо­дящият бизнес за изпиране на мръсни капитали. Всички оба­че мълчат за на Радан Кънев „теремския“ шеф.

Лидерът на структурата на ДСБ в Петрич Стоил Яков, който е станал изпълните­лен директор на холдинга,

6ил лично предложе­ние на Радан Кънев.

Яков поискал одити от Сметната палата, както и от държавна финансова ин­спекция. Според социали­стите обаче има съмнения за почтеността на Яков, който преди няколко години бил за­месен в случай с черно тото. Според Кънев този случай бил политическа поръчка.

Кънев каза още, че този вой от страна на политически партии е защото вече са раз­брали, че ще има одити в този холдинг. „Искаме да проме­ним правилата за назначе­ния на държавна служба, за да не се повтаря този сцена­рий. Подготвяме промяна в законодателството, която да вдигне много високо летвата на конкурсните назначения и да няма повече такива без конкурси“, допълни съпредседателят на групата на Ре­форматорския блок.

ВЕЛЬО ИЛИЕВ ПРЕД

ТОП ПРЕСА: ДЪРЖАВНАТА МАШИНА МИ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА!

Поискахме думата и на бившия градоначалник на град Петрич за становище по темата, той обаче отказа да коментира каквото и да е с думите „Не виждате ли, че .държавната машина ми е обявила война. Какво да коментирам? Какво да ви кажа…?“, заяви господин Или­ев и без да чуе нищо повече, затвори телефона си.

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене