Разлог се събужда: Иска възмездие за аферите на Любен Татарски

На вниманието на Сотир Цацаров!

Любен Татарски раздаде земи за милиони в селото на президента Офшорка от Доминикана прилапа ценни имоти в Разлог и с. Баня Бившият градоначалник Любен Татарски пласирал земята без конкурс, по приятелска линия

Срамна далавера с об­щински земи лъсна в Раз­лог. Историята нагледно показва как някои хора се събуждат милионери бук­вално за една нощ, след като щедри кметове им подаряват десетки декари земя, при това в привле­кателни за туризъм места като Разлог и съседното село Баня, в което прези­дентът Росен Плевнелиев и неговият приятелски кръг са вдигнали луксозни вили.

Скандалът е свързан с над 15 договора за продажба и даване под наем на общин­ски земи. При това имотите са предоставени на сим­волични цени като за свои хора. Тези сделки са описа­ни в сигнал, изпратен наскоро до главния  прокурор Сотир Цацаров.

Част от договорите са сключени по вре­мето на предишния кмет Любен Татарски, който бе депутат от ГЕРБ, а сега е начал­ник на кабинета на зе­меделския министър Десислава Танева.

Една от фаворизи­раните фирми в този списък е столичната „Невел-П“. Кой стои зад нея, е трудно да се каже, защото тя е собственост на офшорка, регистрира­на в Доминикана. На „Невел-П“ са продаде­ни без търг веднъж бли­зо 38 дка и след това още 22 дка в привле­кателното за туризъм село Баня.

Върху този огромен терен частниците е трябвало да направят го­лям спортен комплекс за 5 млн. и 500 хил. евро. В него е трябвало да бъдат отворени 16 работни места.

Разбира се, такъв комплекс и до ден дне­шен не е по­строен, но и кметството не се е опи­тало да си върне обра­тно земята.

„Невел-П“ се е обла­жила и още веднъж, въ­преки че не е изпълнила обещанието да напра­ви спортен комплекс.

В с. Баня компания­та получава още 16 дка, при това в съседство в минералния плаж. Имотът, въпреки че е на възможно най-атрактивното място, е продаден за нищожните 358 590 лв., което прави едва по 20-ина лева на квадрат. Тази цена е наистина ниска, подчер­тават запоз­нати с имот­ния пазар. Тук обещанието е било за из­граждане на рекреационен комплекс със спа център. В луксозния спа хотел е трябвало да бъдат ангажирани 45души.

Но това не е всичко, фир­мата по договор е трябвало да участва в ремонта на во­допровода и каптажа на ми­нералната вода. Според за­познати обаче това по-скоро са били „въдици“, за да гла­суват общинските съветни­ци за договора. Спортният център и спа-комплексът е трябвало да бъдат завърше­ни за около 3 години.

Минават 11 години от сключването на договорите; но върху пода­рената земя няма нищо.

Имотите пусте­ят.

Парадокси­те обаче не свършват ‘ до­тук. Фирма „Не­вел-П“ започва съдебно дело срещу семейство, което си е построило малка къща в края на един от имотите.

Друг скандален договор, за който вече е сезиран глав­ният прокурор Цацаров, е за отдадени под наем общин­ски земи в с. Баня на частна­та „Био ферма Мурите”, зад която стои местен хотелиер. Той, според източници, е ре­гистрирал на адреса си още 13 подобни фирми, които ня­мат никаква дейност, но са параван за подобни схеми. За отдадената без конкурс земя на новоизлюпения арендатор подозренията са, че е в ход схема за крадене на европари, които иначе са за подпомагане на земедел­ските производители. Отно­во земята е дадена без търг, без конкуренция, въпреки че и други арендатори, при това истински производи­тели, са подавали заявле­ния за тези ниви. На тях им е отговорено, че ще бъде проведен конкурс, но се под­готвят документите. Когато подготовката приключела, кандидатите уж щели да бъ­дат уведомени. Разбира се, нищо подобно не се случва.

Недоволните събират тези договори и ги изпращат пре­ди година в ДАНС. От там обаче си измиват елегант­но ръцете, като прехвърлят преписката към Районна­та прокуратура в Разлог. Според източници, и всичко е потулено, защото досега няма никакъв резултат от това движение на докумен­тите. Сега в Разлог отново изваждат аферата, но този път я адресират лично до главния прокурор. Хората очакват скандалът най-по­сле да има развръзка.

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене