Европа ни забранява да се отопляваме на дърва и въглища

Европа ни забранява да се отопляваме на дърва и въглища. От следващата година ще трябва да ги заменим с брикети от биомаса или друго екогориво. Това го налага евродиректива и цели по-чист въздух, съобщи Нова телевизия.

В монтанското село Трифоново почти във всяка къща се отопляват с дърва и въглища. И в дома на 66-годишната Любка дървата са средство за отопление през зимата. Тази година тя си е купила дърва за около 500 лева, но дали толкова ще ѝ излезе, ако се отоплява с еко брикети?

Няколко дърва в кофата и денят за Любка вече ще е по-топъл. За зимата тя и 90-годишната ѝ майка са приготвили шест кубика дърва.

„На ток е невъзможно да се отопляваме, а тези екобрикети не знам въобще каква цена ще им сложат”, заявява Любка Петкова.

Екогоривото е малко по-скъпо от дървата, но инвестицията за камината е непосилна за много домакинства.

„Трябва да имат пари, за да си позволят тази инвестиция. Например тази камина, която тук я гледаме, струва около 3000 лева”, обясни Венцислав Венциславов.

Сума, която Любка и майка ѝ няма откъде да намерят. Двете жени живеят на месец с по-малко от 400 лева.

„Ние няма да можем да плащаме тази цена и какво ще стане тогава – ще умираме от студ”, заявява Любка Петкова.

Ако влезе в сила директивата, търговците на дърва и въглища се готвят за фалити.

„Ако от другата година хората спрат да купуват дърва, спира и нашият бизнес, спира и отоплението по селата и градовете”, заяви Пламен Владиславов – собственик на фирма за продажба на дърва.

Все още не е ясно, кой, кога и как ще осъществява контрола и какви ще са глобите на хората, които въпреки директивата продължават да се отопляват на дърва и въглища.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене