ДВОЙНА ТРАГЕДИЯ ПОТРЕСЕ КОЧЕРИНОВО! 28-г. юристка, златен медалист по право в ЮЗУ, издъхна внезапно от мозъчен кръвоизлив, почина и 43-г. учителка в гимназията

Две млади жени, 28-годишна юристка и 43-годишна учителка, издъхнаха през ден, двойната трагедия почерни Кочериново. Смъртта на двете млади майки потресе жителите на планинското градче вчера, улиците бяха пусти, всичко бе потънало в скръб.

55

Отличничката, златен медалист на Правно-историческия факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Ася Луланова издъхна от тежък мозъчен кръвоизлив след деветдневна борба за живот в столичния институт „Пирогов“. Трагичната смърт на младата юристка, която е семейна, майка на 2-годишно момченце и работи като ритуалчик по граждански бракове в община Кочериново, настъпила седмица след приемането й в болница, без да дойде в съзнание.

Завчера, на 18 ноември, близки роднини и приятели я изпратиха в последния й земен път, невярващи на случилото се с лъчезарната им съгражданка. Фамилията е изключително уважавана, майката Гроздена е учителка в местната гимназия, бащата Васил Борисов бе кандидат за кмет.

Преди седмица по време на сватбено тържество в благоевградското село Осеново изведнъж на младата жена й прилошало и на място й е оказана първа помощ от местен лекар. По спешност е транспортирана с линейка до благоевградската болница. След направените изследвания на скенер е установен мозъчен кръвоизлив от спукана аневризма в мозъка и веднага е приета в „Пирогов“.

„Исках, много исках сърцето на детето ми да продължи да тупти в друг човек, който е обречен, но не успях, припаднах и не успях навреме да подпиша необходимите документи за трансплантация”, каза с пресъхнал от мъка глас майката Гроздена.

Въпреки тежката загуба на най-свидното – рожбата си, майката, която е учителка, намери сили в себе си и каза, че в този труден момент е мислила за другите, живите хора.

„Така съм възпитала и децата си, да вярват в доброто. Дъщеря ми беше изключителна, надарена с ум, пълна отличничка, най-силното й място бе умът, не е боледувала”, сподави в сълзи разказа си почернената учителка.

Лекарите обяснили на близките, че не могат да извършат интервенция, докато не се овладее мозъчният кръвоизлив и силният мозъчен оток. Според столичните специалисти е спукана аневризма, уважена е волята на семейството и не е извършена аутопсия.

Почернената майка, която загубила внезапно детето си, не вини никого, през цялото време била неотлъчно до болничното легло на дъщеря си. В трудния момент тя благодари за проявената човечност на благоевградския анестезиолог д-р Юруков. Лекарят интубирал на място Ася, предприел животоспасяващи действия още в Благоевград, през цялото време, без да познава семейството, звънял и се интересувал от състоянието на младата жена.

Вчера сутринта, потресени, жителите на Кочериново научили и за друга трагедия. В дома си рано сутринта починала 43-годишната начална учителка в СОУ – Кочериново Галя Димитрова, майка на две деца. Синът й учи в Англия, дъщерята е гимназистка в Благоевград. Учителката имала здравословен проблем и се лекувала, колегите й събирали средства, за да помогнат за скъпоструващото й лечение.

Личната лекарка д-р Механджийска е кума на младата жена. За съжаление въпреки предприетото интензивно лечение, за кратко време коварното заболяване я повалило и отнело живота на силната и борбена учителка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене