ТУРИСТИЧЕСКИ УЧИЛИЩЕН КЛУБ: „ПИРИНСКИ СТРАЖИ”

В Трето основно училище ,,Братя Миладинови” в град Гоце Делчев се роди една прекрасна и похвална инициатива – по идея на учителите ентусиасти и запалени туристи беше създаден туристически клуб за ученици от IV до VIII клас. В епохата на съвременните информационни технологии, когато учениците от различна възраст  прекарват по-голямата част от времето си пред компютрите и таблетите, вредят на своето физическо и психическо здраве и напълно скъсват връзките си с природата, създаването на този туристически клуб е много навременно, полезно и необходимо.

Първият етап от дейността на клуба беше свързан с изкачването на трите най-високи върха на Северен, Среден и Южен Пирин. Младите туристи, водени от своите ръководители, изкачиха първенеца на Пирин-връх Вихрен (2914м), след това връх Ореляк (2099м) и накрая връх Свещник (1975м).
В трите високопланински прехода се включиха голям брой ученици. Общуването с природата, величествените планински пейзажи, красивите незабравими гледки от планинските първенци, заредиха младите туристи със силни емоции и вдъхновение, със сила и виталност.
Тук, в лоното на величествената планина, те се чувстваха обогатени с впечатления опиянени, доволни от преодолените трудности, от създадените нови приятелства, от споделените емоции. Всички членове на туристическият клуб очакват с нетърпение следващите преходи, говорят за преживяното, споделят впечатленията си със своите съученици и така увличат и тях. Множат от се желаещите да участват в изявите на туристическият клуб.

Училищният клуб бе наречен „Пирински стражи” по предложение на учениците. Бе изработено и лого, с което всички членове на клуба да идентифицират себе си. Но тази така вълнуваща инициатива не свършва дотук – младите ентусиасти и техните ръководители, изготвиха Устав на клуба, избраха си секретар, помощник-председател и председател – тава са ученици от 7. и 8. клас. Направена бе и поръчка за знаме, което учениците ще развяват по всички върхове, на които ще стъпят. Чувството на всеотдайност, ангажираност и ентусиазъм; желанието за нови подвизи, се засилиха, когато бе създаден албум, в който младите планинари да събират своите спомени. Предстои и връчване на членски книжки, подпечатани с клубния печат.

Наистина голям фурор предизвика и идеята за закупуване на тениски и шапки и изготвянето на значки с логото на клуба, но поради недостиг на средства пиринските стражи ще трябва да бъдат търпеливи.

Дейностите на клуб „Пирински стражи” продължават с Щафета из Южен Пирин – те вече посетиха вр. Св.св. Константин и Елена, Сирнишка скала и с. Делчево; параклис „Възнесение Господне” в полите на вр. Свети дух.

Всички млади туристи с нетърпение очакват и предстоящите им походи в Южен Пирин, Славянка, както и зимен поход до първенеца на Среден Пирин.

Официалното откриване на клуба ще се състои през м. декември, на което ще бъдат връчени грамоти и изненадващи подаръци на всички, които успешно са преминали двете планински щафети.

От ръководителите на клуб „Пирински стражи”- Славка Жостова, Александър Халачев, Лозана Грозданова- учители от Трето основно училище „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев

Прилагаме и снимков материал от щафетата из Пирин.

Снимките:

 

Връх Ореляк

Връх Вихрен

Връх Свещник

На телевизионната кула на вр. Ореляк

Вековна мура в Южен Пирин

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене