Защо Братя Галеви никога няма да бъдат арестувани?!

Дупнишките мафиоти са действащи агенти на Външно разузнаване

Двамата предотвратили атентат в София

Страшилищата на Дупница Ангел Христо и Пламен Галев, известни с общия си прякор Братя Галеви, никога няма да бъдат заловени от Интерпол или ако това случайно се случи, бързо ще бъдат пуснати на свобода. Това разкриват източници от криминалните среди, които са близки и до мафиотите.

Основната причина за това е, че Галеви и до ден днешен работели за специалните служби. И по-конкретно за Външ­ното разузнаване, което е под шапката на Националната разузнавателна служба.

„Геле и Пламен никога не са късали връзките си със спецслужбите. Дори и след като ги махнаха навремето от МВР, те продължиха да работят за интересите на държавата. Само че към друга структура, този път не полицейска, а Външно разузнаване”, разкрива техен съратник.

Причината да бъдат вербувани са контакти­те, които двамата имат в мафиотските среди, и по-специално връзките им с „оперативно инте­ресни” чужденци. Покрай каналите си с амфетамин Галеви имат отлични връзки в Арабския свят, за където основно се изкарват хапчетата.

„Държавата си затва­ряше очите за каналите им за износ на нарко­тици, но за сметка на това те даваха ценна информация кои чужди лица имат намерение да вкарат дрога от Турция в България и кога точно ще стане това. По този начин през изминалите години

Много пъти на „Капитан Андреево” беше залавян хероин след конфиденци­ални данни, получени от Галеви”, твърди източни­кът.

Братята са донасяли единствено и само за чужденци, като нямало нито едно изречение, в което да са говорили за техни колеги българи от престъпния свят.

Твърди се дори, че през 2006 г. те споделили информация за подготвян терористичен акт в София от араби, който впо­следствие бил осуетен. Атентатът бил свързан със сина на бивш висш турски политик, който трябвало за определено време тайно да живее у нас. Враговете на баща му искали да го взривят, но зловещият план бил осуетен.

Братя Галеви се появиха през 2008 г. в разпрос­транен от МВР списък на агенти на службите. Пламен Галев и Ангел Христов – Геле бяха под номерата 5 и 6 в списъка, а компания им правеха Поли Пантев, Младен Михалев-Маджо, Красимир и Николай Маринов – братя Маргини и дори Иво Карамански. Източници от МВР тогава разкриха, че голяма част от крими­нално проявените лица стават доносници след специална вербовка.

Агенти обикновено стават лица, които имат образувани производства в полицията и криминално минало. Срещу деклара­ция за сътрудничество на службите делата им се покриват. Практи­ката сочи, че голяма част от разработките и успешните операции през годините са дело на агентите, излезли от ъндърграунда.

Справка в бившата служба ЦСБОП, изва­дена навремето, показа, че Пламен Галев е на­значен в службата през 1996 г. По това време на министерския пост в МВР последователно са Любомир Начев и Ни­колай Добрев. Директор на службата е бил полк. Димитър Вангелов, Галев е лейтенант в ЦСБОП от 1 май 1996 г.

В същата справка се посочва, че в полицията в Дупница са постъпвали сигнали за Братя Галеви още по времето, когато те не са били служители на МВР. Те са били за рекет. Вътрешната проверка в МВР и тази на военна прокуратура обаче завършват без резултат. По-късно е установено, че шефове на различни нива са покривали офице­рите. Следват уволнения в МВР-Дупница и Кюс­тендил.

Възходът на Пламен Галев и съдружника му Ангел Христов започва в средата на 90-те, когато двамата са изпратени със специално поръчение в Дупница – да разбият структурите на ВИС-2 и да озаптят местния главорез Злати Зла­тев – Златистия, който необезпокояван тормози целия град. Галев и Хри­стов успяват да прочистят града за няколко месеца и дори са наградени за отлично свършената работа. Самият Иво Карамански  е „респектиран” при акциите на спецзвеното от барети, ръководено от Галев и Христов.

През 1998 г. Галев напуска МВР и според за­познати минава от друга­та страна на барикадата, внедрявайки се като агент в ъндърграунда. За втория „брат” Ангел Христов от Сандански кариерата в МВР започва веднага след като се уволнява от казармата, като служи в Специализирания отряд за борба с тероризма рамо до рамо с Пламен Галев. През 1995 г. е назначен за разузнавач в регионалното звено БОП в Дупница, а през 1997 г. – в ЦСБОП-София.

Двамата с Галев напус­кат МВР по едно и също време – 1998 г. Тогава вътрешен министър бе Богомил Бонев. Той ги уволнява не заради несправяне със задъл­женията си, а поради съмнения за връзки със сенчести структури. Друга версия пък гласи, че Галеви напускат сами системата на МВР, след като разбират, че са станали неудобни за под­земни босове. След това работят като охранители на оръжейния търговец Николай Гигов. В този период Гигов се отказва от бизнеса си със скрап от бракувана от БДЖ про­дукция и някогашните му охранители поемат този бизнес. Те се преместват да живеят в Дупница и бързо овладяват града и целия регион.

Според Красимир Петров – бившия начал­ник на Пламен Галев и Ангел Христов в отряда на    баретите, двамата са имали голям потенциал. Проверка в ДАНС, направена през 2010 г. обаче установява, че Ангел Христов и Пламен Галев не са били секретни сътрудници на МВР, след като напускат бившите си служби от системата на сигурността. „Нормално е да не излязат данни, че са агенти. След като напускат МВР, те скъсаха тотално с полицията. Агентите на Външно разузнаване към Наци­онална разузнавателна служба са съвсем друга категория и нямат общо с информационния масив на ДАНС и МВР. Тези списъци са засекретени и много малко хора имат достъп до тях”, коментират експерти.

Ангел Христо и Пламен Галев офейкаха от Бъл­гария на 1 май 2012 г. Това се случи седмица, след като Върховният касационен съд оконча­телно осъди гангстерите на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване. Първи за бягството им се усетиха от Кюстендилската ок­ръжна прокуратура, след като Галеви не се явиха, за да бъдат приведени в затворническото обще­житие в село Самораново, намиращо се съвсем близо до прословутата им резиденция в Ресилово. Веднага след това два­мата бяха подадени за издирване към звено „Съдебна охрана”.

Според практиката в тези случаи служителите на правосъдното минис­терство бяха задължение няколко дни да опитат да открият осъдените. След като това не стана, прокуратурата в Кюс­тендил уведоми МВР и ченгетата се включиха в търсенето им. То също не даде резултат и от 6 юни 2012 година снимките на Пламен Галев и Ангел Христов се появиха в интернет страницата на Интерпол със съобщение, че тези лица се издирват в цял свят.

Крият се в Абу Даби

Оперативни данни сочат, че Пламен Галев и Ангел Христов към днешна дата живеят в Абу Даби – най-големия от седемте града в Обединените арабски емирства. Дупнишките мафиоти са взели извънредни мерки за сигурността си. Под къщата им се намирал бункер. Укрепеното място дава свръхзащита, включително и от бомбени нападания. Дори хипотетично върху бункера да се изсипе бомба, по тео­рия мафиотите трябва да останат живи.

Бункерът е проекти­ран така, че да издържи и на редица други фактори. Като напри­мер земетресение с магнитуд 10 по скалата на Рихтер. Бандитите имали основателна причина за тези почти параноични мерки за сигурност. Галеви са получили информация, че имат издадени смъртни присъди от могъщи наркобарони от Турция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене