Иконописецът Сашо Харисков: В една икона има много символика

35 са черквите в община Гоце Делчев и района, три от тях са любимите на вярващите в околността

Община Гоце Делчев и районът са известни с десетките черкви – 35 на брой, няколко от които са в рамките на града. Голяма част от тях са с уникална архитектура, наситена вътрешна украса, стенописи, безценни икони, дърворезба и прекрасни подови настилки от специален мрамор.

Християнските ритуали и празници привличат стотици туристи от България и чужбина. Три от черквите в центъра на Гоце Делчев са любимите на вярващите в околността.

Църквата „Св. Архангел Михаил” е въздигната през 1811 г. с богати царски двери, включени в иконостасната композиция. Невероятно апликирани са таваните, богато украсени с дърворезба, а 70 икони от 1881 г. привличат миряни от цялата страна.стр.12 (2)

Църквата „Успение Богородично” е построена през 1838 г. от представители на Банската художествена школа. Чрез нейните похвати и досега работят известни по целия свят български иконописци от района. Един от тях е Сашо Харисков.

„В една икона има много голяма символика. Първо, тя трябва да е върху дърво, независимо, че има керамични или какви ли не икони, защото Исус Христос е бил разпънат на кръста от дърво. Използва се платно, което се поставя после, т. е., има една предварителна подготовка на самото дърво. Преди да се започне да се рисува платното, то също има определена символика – Неговият лик се е отпечатал върху платно, затова е прието, че трябва да се слага платно върху дървото. Следва обработка със специален грунд. Боите, които използвам са изцяло пигменти бои, темперна техника с яйце – яйцето, което е като началото, като края, като безкрайност, като вселената… Отново има символика. Става един необратим процес при смесване с боите, което всъщност гарантира една много голяма дълготрайност на самите икони”, казва Сашо Харисков.стр.12 (3)

Привилегия е да попаднеш в храм „Св. Св. Кирил и Методий” в центъра, от където на всеки Великден тръгва Свещения огън от ръцете на Неврокопския митрополит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене