АНДРЕЙ РАДОНОВ: ВРЕМЕ Е ЗА СИЛНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

Интервю с инж. Андрей Радонов – едно от новите лица в политиката и кандидат за общински съветник от Реформаторския блок с бюлетина №7 и преференция 3.

Г-н Радонов, остават седмици до изборите – какви са очакванията ви?

Това ще са първите избори с преференции, което всъщност е мажоритарен вот. Няма нищо по-хубаво, хората сами да избират кандидатите, да посочат тези, които искат да ги представляват, независимо от мястото им в листата. Само с един глас, например, двадесет и втория може да измести втория от място в общинския съвет.

Коментарът ви за хода на кампанията?

Забелязва се сблъсък между кандидатите по темата, кой какво е направил за общината ни. Прави впечатление, че се изтъкват построени сгради, изградени пътища, водопроводи и канализации. Но не се вижда какво е направено за бизнеса – по какъв начин е улеснен, стимулиран и какви условия са му създадени. Защото всичко, което се строи е с пари от данъците на хората и бизнеса. И ако те не се развиват, инвестиции в инфраструктура няма да има.

Очаквате ли хората да гласуват преференциално?

Надявам се – това ще е лакмус за качеството на кандидатите. Освен това е възможно повече хора да излезнат да гласуват, защото всеки глас е много по-тежък сравнение с минали избори. Но тук се появяват и интересни въпроса: Какво се случва ако кандидата на първо място получи по-малко преференции от кандидата на второ място – това ще бъде ли повод за оставката му? Защо лидери на партии с претенции за политическа тежест не са в листите за съветници – може би се страхуват от преференциалните резултати?

Г-н Радонов, кое ще е основното нещо, за което ще се борите в общинския съвет?

Моята основна кауза ще бъде всички домакинства в Община Гоце Делчев да получат съфинансиране за монтаж на фотоволтаична система. По този начин ще увеличим енергийната ефективност на домовете ни и консумацията на енергия ще намалее до минимум.

Какви ще са ползите от тази мярка?

Ако това се случи, отоплението за всяко домакинство ще бъде безплатно. И около 6 млн.лева годишно ще се влеят в икономиката на Гоце Делчев. Освен това ще се запази огромно количество дървесина в Пирин и Родопите, предназначена за огрев. Околната среда и въздуха за жителите в Гоце Делчев ще бъдат много по-чисти.

Много наболял проблем в Гоце Делчев са местата за паркиране?

Така е, но не приемам площада пред киното да се ползва за паркинг. Той трябва да се осъвремени и заедно с улица „Царица Йоанна” да обособят новата пешеходна зона в Гоце Делчев. Освен това е налице голяма пропусната възможност – пространството под новата спортна зала можеше да бъде оформено като подземен паркинг, където да паркират поне 100 автомобила, но за съжаление това липсва в проекта.

Имате ли решение за преодоляване на този проблем?

От Реформаторския блок ще предложим да се изградят подземни паркинги. Местата за тях ще бъдат откритите училищни дворове на гимназията, на първо и на второ основно училище. Така ще се използва пространството под сегашните площадки, а те ще се запазят. Ако се договори публично-частно партньорство, това няма да струва и стотинка на общинския бюджет. Освен това паркирането в синята зона за електромобили да бъде безплатно.

Имате ли други идеи за развитие?

Ще предложим граждани и фирми, които не са платили дължимите данъци, да не бъдат обслужвани от Общинска администрация. Защото освен правата, трябва да изпълняваме и задълженията си. Ще работим за намаляване на такса смет, като стойността й да зависи от реално извършената услуга, а не от данъчната оценка на имота.

9.Г-н Радонов, каква е позицията ви относно скандала, който се разразява с ФК „Пирин”?

Това, което се случва във футболния клуб e може би предизборна пропаганда. Но ще ви кажа моето мнение и за него ще работя след изборите: Сумата от 230000 лева на година, която се отпуска от Община Гоце Делчев на ФК ”Пирин” е много голяма.

По-добре да се финансират 23клуба за масовия спорт с бюджети по 10000лв, отколкото само един клуб с 230000лв. По този начин субсидията ще достигне до много повече деца и младежи, ще се развие масовия спорт и цялостната грижа на общината за подрастващите ще е по-мащабна и по-ефективна.

10.Каква е позицията ви относно референдума и поставения въпрос за електронното гласуване?

В бюлетината за електронно гласуване ще има само ДА и НЕ. Аз лично ще гласувам с ДА, защото по този начин гласуването ще се извършва с няколко клика от всяка точка на света. А това е изключително улеснение, което ще мотивира повече хора да гласуват. Този референдум ще е лакмус – партиите на статуквото ще са против, а останалите ще сме ЗА.

И като говорим за референдум, отбелязвам масовото недоволство на хората, че никой не им иска мнението по важните въпроси. Според мен, референдум в Гоце Делчев трябва да се организира всяка година. Въпроси и проблеми, които могат да се поставят са много. И факта, че досега не е имало такъв, оставя горчив вкус във всеки съвестен гражданин на общината. Нека направим Гоце Делчев по-добър град за живеене като включим хората и предприемачите в управлението като коректив и партньор.

И нещо в заключение?

Искам да се обърна към моите съграждани: Поискайте отчет за свършената работа от вашия общински съветник. Преценете дали е изпълнил ангажиментите и обещанията си отпреди 4 години. И ако искате в общинския съвет да има хора, които да изискват разумно харчене на всеки лев от нашите данъци, нека подкрепим заедно листата на Реформаторския блок с номер 7 и преференция 3.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене