ВАС решава днес казуса с петричката коалиция „Роден край”, издигнала Вельо Илиев за кмет

Петричани категорични: ОИК се опита да отнеме конституционното ни право да гласуваме, стига политически интриги…

Днес след обяд Върховен административен съд ще излезе с решение относно редовността на петричката коалиция „Роден край”, издигнала Вельо Илиев за нов мандат за кмет на общината. Както в. „Струма” писа, преди няколко дни Централната избирателна комисия излезе с решение в полза на Вельо Илиев и обезсили решението на Общинската избирателна комисия в Петрич. Мнозинството членове на ЦИК бяха категорични, че решението на ОИК – Петрич е недопустимо.

Жалбата за заличаване на коалиция „Роден край“ е подадена от лице, което няма правен интерес и не е страна в спора. Общинската избирателна комисия в Петрич е допуснала грешка с решението за отнемане регистрацията на коалиция „Роден край“. Същата комисия в законовия срок е регистрирала коалиция „Роден край“ без забележки, а няколко дни по-късно, след изтичането на всички срокове за обжалване, ОИК – Петрич решава да отнеме регистрацията, което е недопустимо.

Както в. „Струма” писа, скандалът с ОИК – Петрич гръмна 23 дни преди местните избори, когато най-неочаквано Общинската избирателна комисия излезе с решение, с което отне регистрацията на местната коалиция „Роден край – ПП „Синьо единство”, ПП „Никола Петков” по жалба на местната петричка коалиция с подвеждащото име „За нашия Вельо”, която няма нищо общо с Вельо Илиев. Самият той уточни, че тя е сформирана от негови опоненти с цел да отклонява гласове.

Мотивът на ОИК бе, че имало регистрирана партия в Софийски градски съд с името „Роден край” в град Бургас, представлявана от Ивайло Дражев. Петричката местна коалиция обаче има разширено наименование „Роден край” – партия „Синьо единство, партия „Никола Петков”, това е отразено в документите, подадени в ОИК – Петрич, но от там не са изписали пълното наименование в специалните формуляри. От ЦИК отхвърлиха решението на ОИК – Петрич, като изтъкнаха поредица пропуски, които е допуснала петричката Общинска избирателна комисия. От ЦИК бяха категорични – ОИК не може сама да си отменя собствен административен акт и не може да лишава лица от правото им да участват в избори, без те да имат някаква вина.

Местната коалиция „Роден край – ПП „Синьо единство”,ПП „Никола Петков” издигна кандидати за кметове в 31 села, 33-ма кандидати за общински съветници и Вельо Илиев за кандидат общински кмет. Всички те подадоха жалби срещу скандалното решение на ОИК – Петрич, заплашиха с протести, петричани също бяха готови да излязат на бунт и да блокират пътища. След като ЦИК отхвърли решението на ОИК – Петрич, напрежението в общината намаля, а коментарите бяха, че справедливостта е възтържествувала.

От местната коалиция „За нашия Вельо” обаче продължиха атаката, като обжалваха решението на ЦИК пред Върховен административен съд в София. Делото е насрочено за днес от 15.30 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене