Д-р Атанас Камбитов: Изпълнихме над 75% от обещаното преди четири години

Д-р Камбитов отчете видимите резултати за Благоевград за периода 2011 – 2015 година

Kambitov_2

Кандидатът за кмет, издигнат от ГЕРБ д-р Атанас Камбитов направи днес пред медиите отчет и анализ на съграденото от него и екипът му през изминалия мандат и маркира основните цели и приоритети за развитието на Благоевград за периода 2015-2019 година.

„Разликата между мен и останалите кандидати за кметове е, че другите ще ги оценяват по обещанията, а мен по свършеното за последните четири години“, каза по време на пресконференцията кандидатът за кмет за втори мандат д-р Атанас Камбитов. Той раздаде на журналистите и брошура, в която са описани всички реализирани обещания, дадени преди началото на управлението му. В нея са включени общо 151 точки.

„Смея да твърдя, че 75 % от нещата, които съм обещал тогава, вече са изпълнени. Мисля, че това е един много добър процент. Много от заложените проекти са дългосрочни и не могат да се изпълнят в рамките на един мандат, така че ние ще продължим реализацията им ако бъда избран , каза д-р Камбитов. Във втората част на книжката-брошура , подготвена в края на първия мандат на д-р Камбитов, е включена и Управленска програма, обхващаща периода 2015 – 2019 година.

В нея са включени част от дългосрочните проекти с идеята за надграждане. Сред тях са изграждането на Експоцентър, транспортен терминал, „Спортен Благоевград“ и развитието на Благоевград като университетски център. „В момента сме фокусирани върху санирането. Почти готови сме с блок 55 в ж.к. „Запад“, а блок „Лира“ се очаква да бъде завършен до 10 дни. Променяме облика на целия град. До края на 2016 трябва да усвоим 90 млн. лева, което означава преки инвестиции в града. Това са средства, които стимулират бизнеса и отиват пряко във всяко едно семейство в общината. Имаме 151договора за саниране на многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Над 20 000 души ще усетят пряко ползите от нея. Няма друга програма, която да се чувства така директно от хората. Самият факт, че първият блок по Програмата вече е факт и останалите два предстои да бъдат завършени съвсем скоро, означава, че програмата работи. Ако сравним Благоевград с останалите градове, ще видим, че докато те правят сдружения и пускат процедури за обследване, ние имаме вече готови, обновени блокове. Тоест, ние сме 6-7 месеца напред. 90 млн. са почти 10 % от ресурса от Националната програма“, подчерта д-р Камбитов. Той допълни, че всички европроекти в Община Благоевград са завършени в срок, без никакви санкции. „Това означава, че екипът има административен капацитет, това означава, че ще се справим успешно с предизвикателствата на новия програмен прозорец. Разширихме Интегрирания план, защитаваме програма за около 120 млн.“, каза още д-р Камбитов. Той поясни, че е направен работен проект за всички улици в квартал „Освобождение“ и че те ще бъдат изградени на 100% по Програма „Региони в растеж“. Проблемът ще бъде решен комплексно, което включва ВиК мрежа, улична настилка, тротоари, осветление. С тези действия и с узаконяване на сградите в квартал „Освобождение“ нещата се подреждат. По принцип политиката на Общината е да не се работи на парче“, каза д-р Камбитов.

Той сподели и визията си за Централна градска част, където предстоят съществени промени. „Имаме работен проект за подмяна на тротоарните настилки. Центърът ще бъде преобразен на 100%“, каза кандидатът за втори мандат на Благоевград. Той поясни, че е заложено и изграждане на нова детска градина в квартал „Освобождение“. Д-р Камбитов съобщи и новината, че басейнът в кв. „Еленово“ е готов и предстои да бъде открит до дни. „Желанието ми е да бъде открит от премиера, защото 90 % средствата са осигурени от Централния бюджет. Моето намерение, без да е съгласувано, е това да се случи на 20 октомври, когато предстои да се открие магистралата“, каза д-р Камбитов. Той се спря и на въпроса с бившите казарми, където предстои да бъде изграден Експоцентър, музей на Македоно-Одринското опълчение и храм. Към момента на място се изпълняват СМР, като се очаква в началото на следващата година МО и Сухопътни войски да прехвърлят собствеността“ Църквата ще бъде изградена със средства от частен инвеститор.

Относно депото за битови отпадъци, д-р Камбитов поясни, че вече има подписано разрешение и края на ноември процедурата ще бъде в ход, края на януари ще бъде избран изпълнител. Идеята е клетките да бъдат готови до края на юни, за да може Общината да се възползва от мерките за компостиране. Д-р Камбитов декларира, че не се притеснява от предизборната кампания. Всеки избира начина на своето поведение и позицията си. Да бъдеш достоен е избор“, почерта той и припомни, че никога не си е позволил да критикува работата на своите предшественици.
Накрая д-р Камбитов заяви,че най-важна за него в тази кампания е оценката на хората и гражданите, които живеят в този град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене