103 години свободна Горна Джумая

Академичен хор „Гусла” и 3D мапинг шоу ще възродят българския дух в Благоевград по повод 103-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на 5-ти октомври. На тази дата през 1912 г. Горна Джумая е освободена от българската армия.

По традиция, празничният ден ще започне от 10.00 часа с издигане на националния флаг на площад “Георги Измирлиев” и полагане на  цветя на паметника на Георги Измирлиев-Македончето, информират от пресцентъра на Общината.

Почест ще бъде отдадена и на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци на паметника на Македоно – Одринското опълчение на площад “Мите Марков” от 10.30 часа. Заупокойна молитва и панахида, в памет на загиналите за Освобождението, ще бъде отслужена в благоевградския храм „Въведение Богородично” от 11.00 часа.

Богатата празнична програма ще продължи с Академичен хор „Гусла”, който ще изнесе концерт „Бойните маршове на честта и славата на Родината” от 11.40 часа на площад „Македония”.С интерактивна изложба „Благоевград- поглед към миналото” ще започне втората част от тържествата по повод Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Тя ще бъде представена от 17.00 часа в Регионален исторически музей в Благоевград.

Утре за пръв път Общински съвет ще проведе своята сесия извън обичайното място – зала „22 септември”. Тържествената сесия на ОбС- Благоевград ще бъде съчетана с церемония по връчване на наградите „Личност на годината” в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 18.30 часа.

Празничният ден за благоевградчани ще продължи с концерт на Ансамбъл „Пирин” от 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев”, където и ще бъде финалът на програмата – 3D мапинг шоу и тържествена заря.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене