Коалиция „Кауза Разлог” започва обществените обсъждания по села

Икономическата активност прави хората свободни

Интервю с арх. Димитър Захариев – независим кандидат за кмет на Разлог, издигнат от коалиция „Кауза Разлог”

Г-н Захариев, с каква мисъл тръгвате към изборите и защо се кандидатирахте?

Кандидатирам се с надеждата да убедя съгражданите си, че Разлог може да бъде по-добро място за живеене, да оправдая доверието на тези, които ще се доверят на обещанията от моя страна и на посоката, която съм поел за развитие на община Разлог. Искам хората да работят и живеят спокойно, да имат самочувствие като българи, да увеличим общите усилия за съхранение на богатото културно-историческо наследство. Ще работя за такива промени в управлението на общината, които да доведат до нов облик на населените места, до нови възможности за развитие и реализация на младите хора, до просперитет на всички нас.

Какво още да очакват хората, каква линия ще следвате и ще се допитате ли до тях?

Да, по отношение на формата на управление, мисля да се допитам до широката общественост, която в момента е пренебрегната. А това ще се случи чрез създаването на наречената от мен – банка за идеи. С други думи ще се вслушвам в идеите на всеки, както и ще обърна специално внимание на обществените съвети и браншовите организации, от които ще искам съвет преди да предлагам на общинските съветници решения за гласуване. Убеден съм, че ще се родят много, интересни и общественополезни инициативи.

Като човек, който е запознат с проблемите на Разлог, а и като експерт в областта на градоустройството, как бихте очертали най-големите проблеми на общината?

Класацията на най-тежките проблемите е тревожна! Със сигурност един от големите ни проблеми е екологичният – по отношение и на въздуха, и на питейната вода. Имам предвид зле работещото в момента сметище в Разлог, което често се самозапалва. Мога директно да кажа, че отравя въздуха, който дишаме. Имам съмнения и за чистотата за питейната вода, специално в град Разлог. Това е по отношение на екологичната тема. Знам че се работи по проекта за ново регионално депо за отпадъци. Но ми е известно и че има сериозни и основателни съмнения от страна на гражданството за качеството на неговото изграждане. Аз имам опасения и за качеството на неговата експлоатация. Силно съм загрижен за състоянието и управлението на горите. Искам да подчертая, че кметът има правомощия в общинската гора, която обаче още не е урегулирана. Тя няма още план. Стартирала е процедура, която отнема време. И там вече кметът трябва да си влезе в ролята, главно по контрола и спазване на този план, който е 10 годишен и който включва всички специфични дейности по отглеждането, добива и опазване на гората.

Съществува и проблем, който едва ли е само за община Разлог – той е градоустройствен и благоустройствен. Това е липсата на достъпна обществена среда, чиято промяна скоростно трябва да започне – както по отношение на публичните пространства, така и по отношение на достъпа до обществените сгради. Ще подчертая, че това е изискуемо по закон! Като кмет тук ще се опитам просто да приложа закона по възможно най-добрия начин.

Третият проблем е реализацията на местното население, говоря за неговата заетост и ангажираност. В изборната платформа съм посочил част от решенията, заявил съм готовност – моята и на всички от коалицията „Кауза Разлог“ – да работим за увеличаване на заетостта в общината. Отстояваме разбирането, че икономическата активност прави хората свободни и достойни, дава им възможности да осъществяват обществено значими родолюбиви каузи.

Има ли шанс Разлог да привлече инвеститори, дори и чуждестранни, и така да се промени бизнес средата?

Разчитаме изцяло на това. Убеден съм, че ние не би трябвало да залагаме само на усвояването на евросредства, които така или иначе в някаква степен са помощ и тласък за местния бизнес и инициативи. Но те всъщност не предлагат продукт с принадена стойност, затова наистина трябва да се работи в посока създаване и развитие на реална икономика.

За селата от община Разлог, какво бихме казали, най-голямото с над две хиляди души…?

Да това е село Баня, което лично за мен е с най-голям потенциал за развитие на туризма, предвид близостта му до курорта Банско и наличието на минерална вода с добри качества. Това, което трябва да се направи в Баня и което е във функциите на кмета е инфраструктурното обезпечаване на населеното място.

Това се отнася до всички села… така ли?

Да по отношение на инфраструктурата – с категоричност се отнася за всички села! Независимо, че през настоящата година бе подобрен достъпът до селата Долно и Горно Драглище и с. Баня. Село Бачево е с традиции в конния туризъм – там категорично трябва да се наблегне на рекламата. Фестивалният туризъм е подходящ за с. Елешница – със своя кукерски празник, където също има нужда от реклама и популяризиране. Важно е да се използва правилно потенциалът на рилските села – Долно и Горно Драглище, Добърско и Годлево и разбира се Бачево. Рила като планина е доста по-благоприятна за туризъм в сравнение със северния и стръмен скат на Пирин. Така че усилията, специално за селски туризъм, трябва да се насочат към рилската част на общината.

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене