Неврокопска епархия посрещна мощите на св. Дионисий Олимпски

В периода от 26 до 30 септември Неврокопска епархия организира посрещането на св. мощи на подвижника преп. Дионисий Олимпски, които ще бъдат изложени за поклонение на вярващите в централните градове на петте духовни околии. Мощите на преп. Дионисий се съхраняват в основания от него манастир „Св. Троица“ в планината Олимп, откъдето произлиза и неговото прозвище.
10.05_sv_dionisiy_veliki2

Преп. Дионисий е роден в село Слатина, в област Кардица, малко преди 1500 г., в семейството на бедни и благочестиви родители, които му дали името Димитър. Съвсем млад Димитър приел монашество на Метеора с името Даниил, а по-късно и велика схима на Света Гора, където получил името Дионисий. Той бил известен със своя равноангелски аскетичен живот, хората го обичали и искали за епископ, но в същото време и много пострадал от клевети и гонения. През 1542 г. основал своя манастир „Св. Троица“ на планината Олимп, където се събрали много негови ученици. Цялото житие на известния подвижник можете да прочетете тук.

Тропар, гл. 1

Жител на Олимп, слава за Пиерия и свещена закрила за наречената на тебе обител си станал, мъдри Дионисие; живял като ангел на земята, ти си давал бър-зата си помощ на ония, които благочестиво ти казват: слава на Бога, Който те направи дивен, слава на Него, Който чрез тебе върши изцерения за всички.

Кондак

Мъдро си придобил чрез голяма благодат, Дионисие, подвига на въздържанието; затова Светата Троица те прослави с богати дела, както и с чудеса.

Величание

Олимп, ти най-висока от планините, радвай се и се весели, защото придоби помощник, избавител и закрилник в изкушенията – божествения и пресветъл Дионисий.

Програмата за посрещането на св. мощи е следната:

26 септември – посрещане и велика вечерня в гр. Гоце Делчев (Неврокоп).

27 септември – утринна и света литургия в храм „Св. Кирил и Методий“; следобед – вечерня и молебен канон на преподобни Дионисий.

28 септември – света литургия и поклонение в храм „Св. Троица“, гр. Банско; следобед – вечерня и поклонение в храм „Св. Благовещение“, гр. Разлог.

29 септември – света литургия и поклонение в храм „Св. Въведение Богородично“, гр. Благоевград; следобед – вечерня и поклонение в храм „Св. Георги“, гр. Сандански.

30 септември – света литургия в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Петрич; и поклонение пред мощите, след което – отпътуване за манастира „Св. Троица“, Олимп.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене