Яне Янев: Идваме за да променим живота на хората!

 Драги съграждани,

Заставам пред вас, за да ви убедя, че е възможно заедно да премахнем страха в града и да изтрием срама от арогантния 12-годишен феодализъм. Излизам пред вас с екип за управление на община Сандански от 29 общински съветници, 23 кметове на кметства и кандидатура за зам.- кмет по международно сътрудничество и инвестиционна политика.

Идваме за да променим живота на хората! Да осигурим икономическо възраждане на региона и да върнем славата на Сандански, Мелник и съставните села. Да отворим нова страница за по-сигурно бъдеще на нашия общ дом Сандански, да задържим и върнем младите, да вдъхнем кураж на родителите и да гарантираме достойни старини на по-възрастните. Сандански не е кауза за един мандат. Сандански е кауза за цял живот.

Връщам се в родния ми град, воден от амбицията да покажа пред цяла България колко ефикасно могат да бъдат усвоявани евро-проектите и как занемареният и пълен с проблеми Сандански може да се превърне в модерен и проспериращ град.

Моят план като кмет в годините ще се развие така:

2015 – ще е година на ревизия, равносметка и преструктуриране на общинските фирми и администрацията;

2016 – ще бъде година на проектиране, обществени дискусии и утвърждаване на проектите;

2017 и 2018 – ще са години на строеж и цялостно обновление на Сандански, Мелник и селата и значителен ръст на икономиката, инвестициите и новите работни места;

2019 – ще открием първите значими проекти и ще продължим изграждането на следващите.

Драги съграждани, предстои ни огромна по своя обем и трудност работа за преодоляване на проблемите, натрупани през годините на застой и неефективно управление, и само общата ни вяра, че с ново начало и възраждане на изконните ни традиции можем да създадем град и община, с които да се гордеят и идните поколения.

Ще отворя широко вратите на общината за вашите проблеми, за вашите идеи и предложения, защото само с помощта на активното гражданско общество тази програма може да бъде осъществена. За мен гражданите са важните, а не бизнесмените от тотевото котило. Затова вие, отгледаните с общински пари милионери, знайте: изберат ли ме санданчани за кмет, очаква ви пълна ревизия и възмездие за това колко много сте взимали през годините и колко малко сте давали на града и селата като реален продукт. Пиша това, защото искам да се знае, че най-голямата кражба от 12 годишното кметуване на Тотев се измерва не само в пари, а и в човешки съдби. Всички ощетени, изгонени и пренебрегнати сега имат своя шанс. Всеки гражданин е добре дошъл при мен и моя екип. Убеден съм, че работливите и почтени хора около Тотев и Котев скоро ще намерят сили да признаят кой може да осигури просперитет за Сандански.

Гарантирам пред Вас, мои съграждани, че в община Сандански ще работят ведри и отзивчиви служители, а не бюрократи. След октомври думите „не знам” и „не мога” няма да ги чувате. Ще отстоявам интересите на града, упорито и последователно, и в София и в Брюксел, а чрез националния ефир гласът на Сандански ще се чува от всички.

На Димитровден в Сандански ще нахлуе свежия пирински въздух на промяната, за да има градът ни повече бъдеще, отколкото минало.

След изборите е необходимо по съвършено нов начин да се преструктурира управлението на общината във всички секторни политики.

 

Ще ви представя 12-те големи проекти за развитие на Сандански в периода 2015-2020 г.

 

За да пресечем негативната тенденция младите семейства и техните деца да напускат Сандански и съставните села трябва да създадем

І. Фонд за насърчаване на образованата раждаемост, иновациите и интелектуалния капацитет.

Чрез този фонд ще може да бъде стимулирана образованата раждаемост с цел децата на родителите със средно и висше образование да останат да живеят и работят тук, в Сандански. От този фонд ще се отделят пари за допълнително материално поощряване на учителите с най-добри резултати и, разбира се, за иновации. Така ще се вдигне нивото на образованието в града и степента на доверие по веригата ученик-учител-родител ще се заздрави по нов начин. Фондът ще се финансира от европейски финансови институции, от чужди инвеститори и от общината, като 10% от местните данъци и такси ще се привеждат директно в този фонд.

 

За да възродим и утвърдим славата на Сандански като най-добрия балнеологичен център трябва да създадем

  1. Модерен здравен комплекс за профилактика, лечение и възстановяване.

В рамките на новия комплекс, в партньорство с израелски болници ще създадем модерна клиника за диагностика и лечение на всички видове белодробни заболявания и алергии. Целта е рационално да се използват природните дадености – водата, въздухът и съчетанието им със здравен комплекс, който предлага най-съвременните методи за диагностика и лечение.

Този съвременен здравен център ще позволи да бъдат привлечени и интегрирани висок клас здравни специалисти, чрез които ще се повиши качеството на предлаганите здравни услуги, както за туристите, така и за гражданите на община Сандански. За децата на Сандански в новия здравен комплекс профилактиката и рехабилитацията ще бъде безплатна и ще се покрива от бюджета на общината.

 

За да се развива спортът и спортният туризъм, трябва да изградим

III. Спортен парк

На специално отредена територия, граничеща с регулацията на гр. Сандански, между селата Поленица и Лешница, ще бъде обособен цялостно разгърнат спортен парк, включващ:

  • мултифункционална спортна зала;
  • различни видове спортни съоръжения на открито за масов спорт;
  • специално обособени спортни площадки и терени за професионален и масов спорт с прилежаща спортна база и инфраструктура;
  • атракциони и специално обособени места за отдих;
  • алеи за разходка, тичане и колоездене.

Здравето, възпитанието, спортният дух и възможността да се изграждат нови спортни надежди в Сандански ще бъде важен приоритет на общината през новия програмен период 2015 -2020 г.

 

За да имаме модерно екологосъобразно промишлено производство и с цел привличане на трайни инвестиции, като се възползваме от новоизграждащата се автомагистрала „Струма”, която е част от новия паневропейски транспортен коридор №4 на еднакво разстояние от София и Солун, трябва да изградим

  1. Индустриална зона с логистичен център.

В която ще бъдат ситуирани всички производствени мощности, фабрики, цехове, работилници, складове, транспортни и спедиторски фирми. Чрез изграждането на модерна индустриална зона ще се насърчат чужди инвеститори, които да строят фабрики на преотредени терени с цялостно завършена инфраструктура. Проектът ще доведе и до разкриване на нови и по-високодоходни работни места. Ще разтовари пренатоварените градски улици и ще обезпечи транспортно-комуникационното обслужване на територията на целия регион около Сандански. Обектът включва и изграждане на пътни връзки и съоръжения, пешеходни алеи, осветление и цялостно ландшафтно оформление.

 

За да модернизираме и гарантираме развитието на земеделието и животновъдството в региона трябва да построим

  1. Общинско тържище със складова и хладилна база

Построяването му ще даде възможност за изкупуване, окачествяване, съхранение, експорт и реекспорт на земеделска и животинска продукция с прилежаща преработвателна, сортировъчна и хладилна база. Общината ще потърси съдействието на световни корпорации за потвърждаване и гарантиране на качеството и цената и застраховането на експорта и експортните плащания чрез компании като SGS и Buro Veritas. Тържището ще бъде основен дистрибутивен център за пресни плодове и зеленчуци и ще разполага с паркинги за различни видове автомобили, жп линия и автоматизирани електронни кантари със сертификат за съответствие. В екологично чистия ни регион ще се изгради и лаборатория за окачествяване на био-продуктите от региона под контрола на сертифициращ орган от ЕС с цел създаване на специализиран склад на едро за растителна и животинска био-продукция.

 

За да съхраним общинските и частните гори и за да запазим естественото био-разнообразие трябва да създадем

  1. Общинско горско лесничейство

Чрез създаване на лесничейството се цели цялостна инвентаризация на общинския горски фонд, пресичане на незаконната сеч и приемане на план за многофункционално управление на общинската горска територия.

Дейността му ще бъде съсредоточена основно върху европроекти, свързани с лесокултурната и противоерозионна дейност.

Общинското горско лесничейство ще се грижи за биологичното разнообразие и ще осигури модерни системи за превенция на горските пожари. Ще има разсадник с база за семепроизводство на широколистни, иглолистни, декоративни и ландшафтни дървесни и храстовидни видове.

То ще има и собствено производство на пелети и фасониран материал.

Ще се грижи за почистване и поддържане на речните корита и за добив на дърва за огрев за местното население на по-достъпни цени. Ще стопанисва общинските язовири и канали и ще кандидатства по програмите на ЕС за рибарство и аквакултури. Така ще запазим нашата гора, ще възстановим рибните популации и ще осигурим нови работни места. Общинското лесничейство ще има и отдел  за горски туризъм и при тясно взаимодействие с национален парк „Пирин” ще дава възможност на туристите да усетят величието на Пирин, Мелнишките пирамиди и туристически маршрути като „Карпатите-Пелопонес”, преминаващи през територията на община Сандански.

 

За да покажем, че искаме да съхраним за поколенията това, което Бог и природата ни са дали, трябва да

VII. Разширим и реновираме градския парк

Откакто командирът на Втора българска армия ген. Георги Тодоров през 1916-1919 г. с войските си поставя началото на сегашния градски парк „Св. Врач” до днес територията му само намалява и се застроява. Затова новоизбраният общинския съвет чрез мораториум ще наложи никой да няма право през идните 20 години да строи на територията на парка. Нещо повече, резиденцията в момента е собственост на фалиралата КТБ, т.е. на държавата. Това дава невероятна възможност уникалният парк там, залесен предимно със субтропична растителност, да бъде деактуван в публична общинска собственост и чрез зелен байпас да се свърже със Сандански. Така паркът многократно ще се уголеми, доизгради и обогати с нова растителност и съоръжения за отдих и с гордост ще носи името паметник на културата и парковото изкуство и ще се превърне в уникално съчетание от възможности за разходка, отдих и културни развлечения.

За да може туризмът в община Сандански да се развива пълноценно и устойчиво до пълния си потенциал ще създадем:

VIII. Регионален фонд за развитие на туризма

Основна задача на фонда ще бъде, с екип от доказани специалисти в сферата на туристическия маркетинг, да върне славата на Сандански, Мелник и околните села. На интернет страницата на Общината сега няма данни за туризма, нито за броя туристи, нито за събрания туристически данък, нито за това за какво е използван. Фондът ще осигури модерна и ефективна реклама на Сандански и подобаващо участие на всички големи туристически борси. Екипът на фонда заедно с консултативния съвет по туризъм ще разработят цялостна концепция за различните видове туризъм в региона.. Екипът на фонда ще осигурява и пълно съдействие на всички желаещи да създадат проект в сферата на туризма, с който да кандидатстват по европейските програми. Фондът ще осигурява и програми за обучение и повишаване на квалификацията на желаещите да работят в сферата на туризма. И не на последно място: екипът на фонда ще изработи единен информационен портал, който да насочва гостите на община Сандански към всеки един хотел, ресторант, кафе, винарна, с пълен каталог на всички обекти и услуги, които се предлагат на територията на община Сандански.

За да превърнем Сандански в модерен образователен център и да отговорим на предизвикателствата на сегашния IT-век, трябва да създадем:

  1. IX. Софтуерно училище и университетски филиал.

В рамките на мандата ще създадем средно софтуерно училище и университетски филиал с кампус в сградата до манастирчето „Св. Св. Козма и Дамян”. Така ще гарантираме, че нашите деца ще имат едни от най-ценените и търсени умения за труд в 21-ви век. Днес стартовата заплата за софтуерен инженер е около 3000 лв. Дори и да не изберат програмирането за своя професия, децата, учили в това училище, ще имат умения, ценени във всяка една съвременна професия. Далеч по-малки селища се превърнаха в университетски градчета, а в Сандански само се мечтае от години за това. Вече сме провели сондажни разговори с наши и западни университети и с утвърдени IT-специалисти и считаме, че този проект ще утвърди Сандански като град на младостта.

За да сложим решителен край на набезите и кражбите по селата и в града създаваме:

  1. X. Модерна и добре оборудвана общинска полиция

Общинската полиция ще се грижи за защита на правата и свободите на гражданите, опазване на живота, здравето и имуществото им. Ще следи за спазване на обществения ред на територията на общината. Ще осъществява контрол по спазване на наредбите на общинския съвет. Ще оказва съдействие на общинския съвет, на кмета и кметовете на кметства за прекратяване на самоуправни деяния след решение на органите на съдебната власт. Общинската полиция ще осигури постоянни патрули по всички села в община Сандански. Ще се увеличи и видео наблюдението на ключови места по селата и града. Общинската полиция ще бъде натоварена и с отговорността да следи за спазването на закона срещу насилието над животните. Няма да допуска нарушения на нощната тишина и спокойствието на гражданите.

За да може работата на общинската администрация да бъде прозрачна, модерна и ефективна и най-накрая да влезе в 21-ви век, ще въведем:

  1. XI. Електронна община

С въвеждането на софтуерни и хардуерни решения в работата на община Сандански гражданите ще могат да подават своите документи, да виждат във всеки един момент точно докъде са стигнали техните сигнали, жалби и питания и, най-важното, да виждат на живо кой, как и колко работи в общината. Електронната община ще осигури пълна прозрачност и всеки гражданин ще може да проследи точно колко пари отиват за какво и какви са постиганите резултати.

Днес община Сандански е с една от най-ниските оценки за прозрачно управление от Програмата достъп до информация. С въвеждането на електронната община ще преодолеем недоверието, натрупано през последните 12 години, и ще засилим инвестиционния интерес.

Електронната община ще повиши скоростта и удобството, с което гражданите работят с всеки един служител на общината. Всеки гражданин чрез електронната община ще може да дава оценка на това как всеки служител си върши работата посредством своя телефон или компютър, като това ще се вижда директно от кмета, зам.- кметовете и секретаря на общината.

За да възродим културата в града ни и за да създадем нов тип културна среда и нов център за културна дейност, ще инвестираме в:

XII. Цялостно реновиране и модернизиране на Дома на културата

Бъдещият Дом на културата в Сандански ще бъде истински модерен център. Отвъд осигуряване на съвременно решение за отопление, охлаждане и вентилация, централния салон ще разполага и с модерен и мощен проектор. Това ще позволи провеждането на кино прожекции, както и ползването на салона за развитие на конферентния туризъм. Паралелно с това останалите помещения пригодени като съвременни зали за тренировки на танци и бойни изкуства, курсове и работилници по интереси. Периферните помещения на реновирания Дом на културата ще бъдат пригодени за изложбени зали, които ще показват с гордост творчеството на художниците и артистите работещи в нашите градове и села.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене