Свържете се с нас

Uncategorized

„Сладко е да се умре за свободата на Отечеството” Последни слова от бесилото

Публикувано

на

георги измирлиев

Георги Димитров Измирлиев – Македончето е български революционер и общественик. По време на Априлското въстание (1876) е помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I (Търновски) революционен окръг.

Роден на 21 април 1851 година в Горна Джумая (днес Благоевград) в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова – Измирлиева. Баща му Димитър е търговец на дребно. За майка му се знае, че произлиза от хайдушки род от Малешевското село Берово.

Учи в Сяр между 1864 – 1867 година. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 до 1873 година. Учи в цариградското Главно българско училище на „Галата сарай“ като стипендиант на Българското благодетелно дружество „Просвещение“. След завършването остава две години да учителства в столицата на Османската империя. В Цариград се изявява като обществена личност – участва в мероприятия на Българското благодетелно братство „Просвещение“, разпространява вестници, изнася сказки. След цариградския период с помощта на Найден Геров постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873 година, юнкер в 59-и Люблянския (или Любенски) пехотен полк.

В края на 1875 година заминава за Гюргево. Избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България. Получава революционното прозвище Русещето, което се налага поради тайния характер на революционната дейност.

Младият Георги Измирлиев преминава река Дунав на 13 януари 1876 година и първоначално се среща с баба Тонка в Русе. След това пристига в град Горна Оряховица, определен за център на революционния окръг. Македончето извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. За три месеца създава нови комитети (в Нойчовци, Гарванов камък, Върбовци, Драгижево); привлича много съидейници и ги обучава на военно дело; намира удобни стратегически места.

Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 година в Копривщица. Вестта за преждевременно обявеното въстание в ІV-и революционен окръг пристига и в Горна Оряховица. Тук на 25 април се провежда окръжно събрание, на което присъстващите апостоли решават на 28 април да последват другарите си. При опита за въстание, поради предателство, група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

На 18 октомври 1891 г. е положен основния камък на паметника на Георги Измирлиев, който днес е разположен в центъра на гр. Горна Оряховица. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 г. е построен пиедестал на паметника, а през 1909 г. –  бюста. Паметникът на Георги Измирлиев е тържествено осветен на 6 септември 1910 г.

Днес на негово име е назовано най-голямото средно училище в града – СОУ „Георги Измирлиев“, първото училище в Горна Оряховица, основано през 1859 г. като класно училище. Неговото име носи също и средното сержантско училище в града. През 2000 г. година Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица. Площадът в Горна Оряховица, където се намира паметникът също носи името Георги Измерлиев. Закритото сержантско училище във Велико Търново също носеше неговото име. 121 СОУ „Георги Измирлиев” в София също носи името на бележития българин.

Къщата-музей „Георги Измирлиев“ е открита през 1976 г. в родния град на революционера – Благоевград.

Точната година на застрояване на родната къща на Измирлиев не е установена, вероятно е построена в периода 1830-1835 година. През 60-те години на 20 век е разрушена, а през 1976 година- сто години след смъртта му е възстановена по макет, изготвен от учителя Филип Стойчев. Къщата е изградена на базата на проучванията за жилищен интериор на средно заможна градска къща в Горна Джумая от края на 19 век. Маша, огниво,свещник,газена лампа, софра, глинени паници, долап за печене на кафе, бакъри, гюмове, кърпи за покриване на стомните и котлите – всичко това е абсолютно автентично и може да се види така както е било преди повече от сто години. Интересен е резбованият таван в гостната стая, в стоята за багаж пък могат да се видят хоризонтален тъкачен стан, елементи от мъжки и женски градски костюми. За съжаление съвсем малко са предметите, които са били притежание на семейството на Георги Измирлиев – това са един албум, няколко чашки, един нож.През лятото дворът на къщата се превръща в открита галерия, където свои картини показват художници от Пиринския край. Съчетанието на автентична възрожденска къща със съвременно изкуство е чудесно хрумване, което привлича интереса на туристите.

Площадът, на който се намира сградата на община Благоевград, се нарича „Георги Измирлиев – Македончето“.

МИСЛИ НА ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ

 „А че си бил гладен и по цели дни, сиреч не си виждал хляб, а с въздух си се хранил, че си бил без парапул, това го много добре знам, защото и аз съм го изпитвал и изпитвам, но това е за народността!”

„И тъй ако аз се решавам да остана то не ме мами офицерството и сабята, а просто туй; що ще имам случай по-много книги да прочета и да се приготвя.”

Из писмото на Георги Измирлиев до Георги Обретенов, април 1875

„Идейте ми знаеш. Доколкото ги съвестно изпълнявам, доколкото мисията ми има успех, можеш да научиш от приносящия писъмцето ми.

Няколко села обиколих, дружества образувах и прочие. Имам голям успех в работата си. О! На пролет ще има голяма беритба, жетва.”

„Мисъл имам такава: да помогна или по-добре да кажа, да принеса пред народния жертвеник длъжната си част.”

Из писмото на Георги Измирлиев до Георги Обретенов, април 1875

„Аз съм въстанал с цел да освободя Отечеството си, това е дълг на всеки българин, това е желанието на целия български народ. Свободата е свято нещо.”

„Паша, днес вие бесите, утре българският народ ще ви потърси сметка. Ние не сме обикновени хайдути, ние сме борци за народна свобода.”

Обръщение към съда след прочитане на смъртната присъда

„Другари, никакво униние. Ние сме се клели да бъдем верни до гроб на Отечеството. Всеки намек за предание е най-тежко престъпление. Напред, след мен другари.”

Призив след обкръжаване на револ. комитет от турците на 26.04.1876 г. в град Горна Оряховица

коментара

Uncategorized

Паника в Банско – евакуираха хотел (СНИМКИ)

Публикувано

на

Хотелска стая пламна в Банско.

Огънят тръгнал от неизправна камина.

На място незабавно били извикани два екипа огнеборци, които потушили стихията.

Гостите на хотела са били евакуирани и изведени навън. За щастие няма пострадали.

Екипи проверяват комина на хотела, тъй като напоследък пожарите се дължат именно на непочистени комини, коментират огнеборци от мястото.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Скандал на седмицата! Запалете мангала че ни стана студено! Това ли е „революционерът“ на Кресна! И него ли системата го убива с 17 условни дела! Кажете го на майките на децата на които е продавал дрога!

Публикувано

на

Красимир Методиев – със 17 дела за кражби, измами, търговия с наркотици СИСТЕМАТА ГО УБИВА!

В настаналия природен и политически студ, наистина е време да сгреем мислите си и да се отрезвим от упоята и манията на някои хора да се пишат „опозиционери“ и „революционери“… Информационна агенция www.toppresa.com изчака страстите да утихнат и проведе свое разследване свързано с един приятно мургав брат от Кресна. Припомняме:  На 4-ти януари, тази година публикувахме материала „Красимир Методиев от Кресна: Полицаят Ивайло Баладжанов ми нанесе побой, каза ми да напусна страната“ ,   В него разказахме историята на 37-годишният Красимир Методиев от гр.Кресна, който се оплака от полицейско насилие. От разказа на Красимир стана ясно, че униформен служител от полицията в Сандански му е нанесъл побой. Излязоха доста притеснителни факти, както и стари данни за обвинения в подобни действия за полицая Ивайло Баладжанов. Като майка закрилница кметът на Кресна, Николай Георгиев стоеше плътно и потдържаше ореола на светеца Методиев, за да докаже пред обществото първо че е върл опозиционер на днешната власт и второ – че „Системата го убива“ бедния и онеправдания българнски гражданин. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ КМЕТЪТ АНГАЖИРА МЕДИИ ДА РАЗДУХАТ СКАНДАЛА ПРИ ТОВА ФИНАНСОВО. Топ Преса подкрепи тази кауза, защото е чувствителна по тези теми, но след като семейство от село Сливница община Кресна област Благоевград  ни писа, останахме направо потресени. Оказа се че „моралния мургав стожер“ на кресненския кмет, бореца за справедливост, жертвата Красимир Методиев е обрал най нагло дома на въпросното семейство, с взлом и е съсипал имота им. За щастие „лошата Санданска“ полиция си е свършила работата в срок и той е осъден и е лежал в затвора за този обир. Случая със семейството в Сливница ни провокира, да поразровим около името на „жертвата“ Красимир Методиев и какво установихме уважаеми читатели : 

Колаж – ivomir

Човекът на кмета на Кресна, има 17 съдебни дела: за кражби, грабежи и наркотици едно от които е търговия на дрога с малолетни. Последната присъда потвърдено му му е за кражба на пари от къща от село Сливница, за което има присъда 3 години лишаване от свобода, която е изтърпял до средата на 2018г. Е определено това доказва едно – СИСТЕМАТА ГО УБИВА този човек. Смазва го и не му дава комфорт да краде, да разбива чужди домове, да продава нартокици на деца. И кметът на град Кресна е прав. Такива хора трябва да се толерират. Те хем и гласове ще му докарат, хем ще са лицата в заветната цел да съборим Бойко… За такива хора трябва да се плаща на медии да го вадят жертва! Повръща ни се уважаеми читатели!  Жал ни е за Вас, които сте принудени на гледате този театър. Да търпите поредното хвърляне на прах в очите. Болно ни е че в България стана модерно, всеки престъпник, да излиза пред медиите да плюе МВР и прокуратурата и ние да го слушаме, като че е Мартин Лутър Кинг. Модерно е щом извършиш престъпление да кажеш „Долу Бойко“ и „Долу Цацаров“ и да не лежиш в затвора и от рецидивист да се превърнеш в политически дисидент. Студено ни е уважаеми читатели… Вижте до къде падна опозицията – да няма хора и да прави рецидивисти свои лица на революцията. Срам за кмета на Кресна! Срам за избирателите на БСП! 

Уважаеми господин Георгиев, идете да обяснявате на семейството от Сливница, които може би са ваши избиратели, че тоя пич е свестен и не заслужава да яде бой. Идете на 17- те жертви на неговите престъпления по които е хваната и съден да обяснявате, че СИСТЕМАТА ГО УБИВА , гледайте в очите майките, на чиито деца е продавал дрога и им кажете, че Красимир Методиев е „светец“ и се бори за законност и справедливости че за това плащате на медии да го правят жертва от парите на общината, от данъците им.. . Стигнахте дъното и ще ни проститудите със студения си ум! Ние направо сме сковани от студа на политическото безсилие и лицемерие, на манупилацията и провокацията… запалете мангала да се стоплим или включете печката на 4! Замръзваме! 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ