Бутат още незаконни къщи в Гърмен от понеделник

Багери влизат в ромския квартал „Кремоковци“ в първия ден на следващата седмица. Събарянето на незаконните постройки ще продължи, след като бе наложена временна забрана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Със земята ще бъдат изравнени с акция „Багер“ поне 5 къщи.

Българите, които от 23 май тази година протестират срещу неправомерно вдигнатите къщи в ромската махала и настояват за прилагането на закона и бутането им, отново се вдигнаха на бунт в началото на този месец. „Повод за тези наши действия бе поредното отлагане на решаването на проблема с незаконните ромски жилища. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона“, заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста.

Неизвестни вандали пък счупиха с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на община Гърмен през нощта срещу сряда след поредния протест. „Разбрах, че на 2 септември служители на Дирекция за национален строителен контрол са поставили лепенки на 5-6 къщи, с които уведомяват, че в понеделник ще бъдат съборени. Собствениците на тези сгради са открити и са им връчени декларации, в които са отказали временно настаняване на друго място. Търсят се стопаните и на другите незаконни сгради. Процедурата изисква да декларират искат или не настаняване извън квартала. Никой от ДНСК не е потърсил нашето съдействие“, каза в сряда кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

В края на юни бяха съборени само 4 от общо 124 сгради. После МРРБ постанови временна забрана до края на септември за бутането на следващите 2 постройки. От регионалното министерство увериха, че ДНСК ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи при стриктно спазване на човешки права и принципа за съразмерност. За премахването на 20 постройки вече е избран изпълнител.

Капитанова разкри, че във вторник вечерта се е срещнала в кметството с областния управител Бисер Михайлов и с шефа на ОД МВР – Благоевград Росен Танушев.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене