Мария Габриел: Пътят напред за развитие на пчеларския сектор минава през истинско национално обединение на пчеларите

За първи път беше обсъдена резолюция за бъдещето на пчеларството в България

„Силна национална пчеларска организация, която да защитава интересите на всички пчелари, е ключовият фактор за успешно развитие на пчеларството. Обединението около приоритети, които да бъдат следвани последователно и амбициозно от всички заинтересовани страни, би довело до по-доброто бъдеще на пчеларския сектор. Гласът на българските пчелари вече се чува на европейско ниво и реалното обединение ще помогне да говорят с още по-силен глас”.  Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на Националната конференция „Пчеларският сектор в България: състояние и перспективи за развитие”, която организира заедно с министъра на МЗХ Десислава Танева. Събитието се проведе по инциатива на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България” с подкрепата на Община Несебър и в-к „Пчела и кошер”.

В препълнената зала присъстваха пчелари от всички краища на страната. Дискутирани бяха основните приоритети в пчеларството, предизвикателствата пред сектора и начините за тяхното преодоляване. Ключовият момент беше обсъждането на резолюция за бъдещето на пчеларския сектор, което се случва за първи път в сектора на пчеларството и е по инициатива на Мария Габриел. В текста на документа са записани основните проблеми, посочени от самите пчелари, и предложения за тяхното решаване.

„Надявам се тази резолюция да се превърне в настолна книга за пчеларството и в отправна точка за създаването на такава национална представителна организация, която да защитава интересите на всички български пчелари. По всяка една от точките на резолюцията ще инициирам отделна дискусия, за да можем с национални и международни експерти да обсъдим възможностите за реализирането им.  Днес поставихме началото на един процес, който би могъл да отвори нова страница в развитието на българското пчеларство”, заяви още Мария Габриел, която е председател и на Работната група по пчеларство в Европейския парламент.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене