JAZZ на открито с Крум Богдански!

След като предаването „Джаз кафе“ излeзе от студиото на Радио Благоевград на 24 август 2015 г., и събра почитателите на джаза на открито в Благоевград. Ние от Топ Преса решихме да ви представим Крум Богдански, автора и водещия на предаването „Джаз кафе“.

Представи се на нашите читатели…
– Казвам се Крум Богдански, на 40 години съм, вече 😉 Завършил съм в Пловдив в музикалната академия. В Радио Благоевград работя от 2006 година. Водещ съм на две предавания. Най-новото е въпросното “JAZZ кафе”, а иначе от началото водя “Зона BG”. Специално само за българска музика и за най-новата и актуална музика, която излиза на българския пазар. “Зона BG” е информационно предаване и има за цел да информира слушателя какво се случва на българската сцена, и какво се случва с българските изпълнители на запад. А за “JAZZ кафе”, тази година навърши една година. Кръстник на предаването е д-р. Емил Илиев, и името се роди съвсем спонтанно. Всеки от радиото даваше предложение как да се казва предаването. Накрая решихме да се обадим на д-р. Емил Илиев, който е основателя на Bansko Jazz Fest (Международен Джаз Фестивал Банско) И той съвсем спонтанно каза, ми защо да не е “JAZZ кафе”. Идеята беше страхотна всички я харесахме и предаването стартира на 30 април 2014 година, международния ден на джаза.

Каква е идеята на предаването?
– Идеята на “JAZZ кафе” е да популяризира най-вече джаза, като един от широко разпространените музикални стилове в съвремието. Да култивира вкуса към хубавата музика в слушателя, защото джаза е свобода. В джаза няма ограничение. Джаза е начин на живот. В Джаза можеш да изразиш себе си такъв какъвто си.

Предаването “JAZZ кафе” успя ли да пристрасти повече хора към този вид музика?
– Да, с колегите като си говорим, в промеждутъка в тези часове, когато се излъчва “JAZZ кафе”, слушателите на Радио Благоевград се увеличават. Надявам се тази статистика да се запази и за в бъдеще. Така разбрахме, че в Благоевград и в Благоевградска област има хора, които са почитатели на тази музика и най-вероятно има глад за това.

Какво е за теб работата в Радио Благоевград, предполагам че и ти като мен не го приемаш, като работа, а по- скоро като забавление?
– Получавам голямо удоволствие от това, което правя, научавам много нови неща. Не го възприемам като работа, аз се образовам постоянно.

Каква друга музика харесваш да слушаш, освен джаз?
– Аз слушам рок, слушам всичко, което е хубаво, всичко което ме докосва по някакъв начин и като музика, като внушение и като текст… Не се ограничавам със стил с жанр с изпълнител.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 28 Август до 03 Септември  2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене