Санират и по-малки тухлени сгради с европари

Министър Лиляна Павлова обяви, че догодина ще могат да бъдат санирани с европари и по-малки тухлени сгради, пише “24 часа”. Според Павлова тогава напливът от желаещи ще бъде най-голям. Санирането на средно голям панелен блок излиза между 500 и 600 хиляди лева, добави тя.

Старите сгради, които са недвижими паметници на културата, ще могат да бъдат санирани с пари по Оперативната програма „Региони в растеж“. За европари ще могат да кандидатстват както сгради общинска и държавна собственост, така и частна собственост, обясни министърът. Така ще могат да бъдат възстановени старите къщи както във Варна, така и в други градове. Санирането ще се прави отвътре, за да се запазят фасадите на сградите, обясни Павлова, която взе участие в летния университет на младежкия ГЕРБ.

Към сумата от 1 млрд. лв., заделена от правителството за програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради, ще бъдат добавени 300 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. Условието към общините е минимум 40 на сто от тези евросредства да отидат именно за многофамилни сгради.

Министър Павлова отново се обяви против незаконното строителство в „Максуда“ и Гърмен. „В голяма част от случаите това са постройки, които не само че са незаконни, но и опасни и за живота и здравето на хората, които живеят там. Всички сме равни пред закона и никой не може да строи незаконно“, добави строителният министър.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене