Петричкият футбол чества днес 35 години от дебюта си в елита

Мнозина футболни запалянковци в Петрич днес ще изпият по бира в градските кръчми и капанчета и с носталгия ще върнат времето точно 35 години назад, когато любимият им „Беласица“ изигра първия си мач в родната „А“ група.

По волята на жребия на днешния ден през 1980 г. „Бела“ трябваше да гостува на ЦСКА. Отборът, който по същото време нямаше проблем да спечели два пъти с по 1:0 срещу действащия носител на КЕШ „Нотингам” (Анг), бе притеснен сериозно от бяло-червените дебютанти от 28-хиляден Петрич. Всъщност по свидетелства на очевидци близо 10 000 жители на крайния Югозапад осъществяват набивал за времето си футболен десант към столицата, ползвайки всички възможни начини, предлагани от сухоземния транспорт. Основната армада фенове тръгва в деня на мача с влак със специално удължена композиция, мобилизирани са всички автобуси на тогавашния ДАП, за каузата е впрегнат наличният ведомствен превоз от местните промишлените предприятия, към София потеглят и стотици с лични автомобили. Инцидент по жп маршрута от Петрич до София струпва сериозни милиционерски сили на столичната Централна гара в очакване на провинилите се петрички ултраси. Пристигнали за мача ден по-рано техни съграждани обаче се придвижват светкавично до Захарна фабрика и предупреждават за клопката. Многохилядното множество финтира „фуражките“, слизайки на минутата от влака. Следва невиждана манифестация по „Жданов“ /сега „Пиротска“/, оставила у непредубедените столичани впечатлението за предстоящ нов сериозен мач срещу поредния еврогранд. Бирените запаси по бистрата и барчетата, дислоцирани из бившия Парк на свободата, свършват за час, след което петричани окупират сектор „В“ на „Народна армия“.

Червените дръпват с 2:0 след голове на Сп. Джевизов и Цв. Йончев, но няколкото чифта тъпани и зурни и мощта на 10-те хиляди гърла от града на Ванга дават криле на смелите новаци и ги карат да се чувстват като на родния „Цар Самуил“. С историческото попадение №1 в елита Валери Стоянов-Лелката намалява резултата малко след почивката, автоголът на Иван Зафиров-Копата в 57-та минута хвърля гостуващото множество в делириум, неуморните зурни вият в „кресчендо“. Шампионът в крайна сметка взема своето след точните удари на Н. Велков и Джевизов, но „Беласица“ вече е показал, че няма да бъде еднодневка в компанията на най-добрите.

По време на срещата останалите жители на опустелия Петрич, не успели да гледат дебюта на своите, окупират градския площад, където от колоните гърми „Спорт и музика“ на БНР. Местният зевзек Лазо Капелини, по същото време обслужващ барчето на вратата на стадион „Цар Самуил“, се сдобива със запис на радиопредаването от мача и замества обичайната кръчмарска музика с методични повторения на момента с изравняването за 2:2, невтръстващи на присъстващите в продължение на месеци.

След домашно 2:1 с голове на Ал. Вуков и Г. Бибишков през същия сезон натрупалият самочувствие петрички тим взема „за сефте“ скалпа на другия гранд „Левски“ /София/./Струма.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене