План за интегриране на ромите и хората в неравностойно положение приеха съветниците от Сатовча

Съветниците от Общинския съвет в Сатовча на последното си заседание гласуваха и приеха план за действие на община Сатовча за интегриране на ромите и хората в уязвимо социално положение за периода 2014 – 2016 г.

Предложението е на кмета Арбен Мименов на основание чл. 21 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

На сесията общинските съветници от всички групи бяха категорични, че община Сатовча от години провежда положителна и балансирана политика по отношение на ромското население на територията й, благодарение на което е постигнато безпроблемно съжителство с всички местни групи във всяко населено място.

Ромите, както и хората в неравностойно социално положение са неделима част от приоритетите на общинската администрация, както и на Министерството на труда и социалната политика.

Местното население, както и институциите освен че нямат проблеми с ромите, то те им оказват и пълно съдействие и помощ, основно при решаване на социални и битови проблеми.

„Целта на одобрения план е най-вече да се анализират и идентифицират проблемите сред уязвимите групи в община Сатовча, за да се планират дейностите в изпълнение на интеграционната политика, насочена към българските граждани от ромски произход и другите уязвими групи“, заяви кметът Арбен Мименов.

Той сподели още, че основен приоритет и грижа на Община Сатовча и преди, и след приемането на документа са младите хора и грижите за тях според променящите се социално-икономически условия за отглеждане, възпитание, образование и професионална реализация.

Основен подход в плана за действие е и постигане на баланс в социалното включване на дейностите, гарантиращи устойчиво развитие на населението и справяне с безработицата.

За отбелязване е, че ромите в Сатовча живеят заедно с местните жители, а децата им учат с всички останали в местните училища. Голям е приносът на учителите и жителите на общината, които от своя страна не делят нито ромското население, нито ромските деца в учебните заведения, което дава своите резултати както в образованието, така и в бита.

Разработване и изпълнение на проекти за повишаване на квалификацията и преквалификацията на ромите, обучение на лица от ромски произход за развитие на бизнес и производство, обучение на лица от ромски произход за придобиване на основни умения по аварийна и противорожарна безопасност, повишаване готовността за справяне с пожари и бедствия в кварталите с компактно ромско население и други дейности са сред залегналите в приетия план от общинските съветници в Сатовча.

Един от основните приоритети в документа е и решаване на проблемите със собствеността на земята и незаконното строителство, приемане и реализиране на общински жилищни програми за социално слаби ромски семейства, както и даване на възможност за кандидатстване по общински и европейски програми за енергийна ефективност, съфинансирани от общинския бюджет.

Относно образователната дейност по изпълнението на интеграционния план общинарите от Сатовча приеха още да се въведе и поддържа стриктно картотека на всички подлежащи ромски деца и ученици за постъпване в детски градини и в първи клас, задължително ограмотяване и професионално обучение на младежите, както и непрекъснати беседи с родителите за необходимостта и ползата от образованието.

Равен старт за достъп на всички ромски деца до качествено образование и здравеопазване и активно участие в културните и читалищните дейности в общината са част от целите, които си поставя да изпълни до 2016 г. общинската администрация в Сатовча.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене