60 години от откриването на паметника на Гоце Делчев в Благоевград

Днес – 2 август, се навършват 60 години от откриването на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград.

Апостолът на свободата за българите в Македония е изобразен в цял ръст с четническо облекло, обърнат с поглед към Македония.

Паметникът е дело на скулптора Крум Дерменджиев и е открит от Борис Вапцаров на 2 август 1955 г. Апостолът на свободата на българите в Македония и Одринско е изобразен в цял ръст, той е в четническо облекло и е обърнал поглед към Македония.

В изграждането на монумента участват голям брой доброволци, припомнят от музея в Благоевград. За няколко месеца те успяват да изградят и облицоват постамента, върху който се издига фигурата на легендарния воевода. Технически отговорник за изработването на основата на паметника е бил Коста Гюров. Той отговарял и за добиването и превоза на необходимите сиенитови блокове от Стара Кресна. Те са били превозвани с волски коли до гара Кресна, след което са качвани на железницата, за да стигнат до Благоевград. Благодарение на работата на каменоделска бригада от с. Пастра паметникът е завършен в срок.

И днес монументът с гордата фигура на Гоце Делчев е един от символите на съвременния областен град. Неговият автор – покойният Крум Дерменджиев, е почетен гражданин на родния си Благоевград. Той е оставил на съгражданите си и други паметници на видни българи – на Христо Ботев на площада пред Регионалния исторически музей, и на Васил Левски – на едноименния площад в Благоевград пред професионалната гимназия по строителство, която също носи името на Левски. Крум Дерменджиев е изваял и паметникът на Яне Сандански в Мелник. Сред неговите творби е и паметникът на Гоце Делчев в най-новото населено място в Гоцеделчевска община – Попови ливади, където днес с традиционен събор ще бъде отбелязана 112-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене