Парламентът прие предложените от депутата от ГЕРБ Георги Андонов поправки в Закона за водите

113510-Georgi-Andonov

Засилва се контролът при добива на инертни материали от речните корита

Нов режим, целящ осъществяването на по-строг контрол при добива на инертни материали от речните корита, се въвежда с приетите вчера поправки в Закона за водите, предложени от Георги Андонов, народен представител от ГЕРБ и кандидат за кмет на община Гоце Делчев.

С промените в Закона контролът върху процеса ще бъде изцяло в ръцете на областните управители. От една страна, изземане на материал ще се осъществява само, когато това е необходимо за поддържането проводимостта на речните легла и само с договор след обществена поръчка, възлагана и контролирана от областния управител.

Събраното количество наносен материал ще се депонира, количеството му ще бъде измервано, след което ще се продава отново чрез търг. Всички средства, събрани от инертните материали, ще бъдат използвани за почистването им, като превенция на наводненията и с цел опазване на речните корита, а не както ставаше досега – да отиват в общия бюджет.

С приетите поправки в Закона за водите е записано също така, че съдържанието и редът за издаване на разрешително за изземване на наносни отложения от водните обекти и деретата, с изключение на Дунав и водохранилищата, се определят със заповед на министъра на околната среда и водите. Глобата за изземване на наносни отложения от водните обекти без разрешително вече ще бъде между 20 000 и 50 000 лева.

По думите на Георги Андонов по този начин се гарантира изцяло интересът на държавата, тъй като, от една страна, няма как да се изземе нерегламентирано количество инертен материал и това е важна стъпка в посока превенция срещу преливането на реките. Според него до този момент са налице повече от очевидни проблеми, произтичащи от занижения контрол в тази сфера.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене