ГРАДЪТ: Най-много щъркели гнездят в района на Гоце Делчев

Без име

За пет дни екипът Димитър Попов и Стоян Янев от Гоце Делчев са изминали приблизително 2 000 км. Преброени са щъркеловите гнезда в селищата на територията на общините Сандански, Струмяни, Бобошево, Бобов дол и Кюстендил.

– Трудно ли беше самото преброяване?

Димитър Попов, председател на БДЗП Клон Гоце Делчев:

– Да, това е една не лека задача, тъй като се осъществява по време на много високи температури. По цял ден сме или на открито, или в колата, където е два пъти по-горещо. Имахме и други проблеми –  технически, но като цяло се справихме добре.

Основната ни цел беше да установим какви са заплахите за този вид и да информираме обществеността за нуждата от опазването на белия щъркел, тъй като той е ценен помощник в борбата срещу селскостопанските вредители, така че това е една много полезна птица за земеделските стопани.

Като основна заплаха за белия щъркел в цялата страна председателят на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев – Димитър Попов, отчита:

– Заплахите за вида са много, но основните са изсичането на старите дървета, тъй като все по-рядко можем да наблюдаваме белия щъркел да прави гнездата си именно по такива дървета. Затова те се принуждават да гнездят в близост до хората и най-вече върху електрически стълбове, което е опасно и налага необходимостта от поставяне на изкуствени платформи, които да повдигнат самото гнездо, за да предотвратят къси съединения.

щъркели

След извършеното преброяване става ясно, че най-много щъркели гнездят в района на Гоце Делчев, а най-малко – в района на Кюстендил.

– Като че ли тук, по нашия край, има най-много щъркели. Засега на първо място е гр. Хаджидимово с 29 гнезда.

След това е Баничан – с 12.

Областта, в която има най-малко щъркели? Ами това е Кюстендилска област.

– Каква е причината? Знае ли се?

– Все още не е известна. Тепърва ще анализираме и ще сравняваме резултатите с тези отпреди 10 години.

Данните от седмото международно преброяване ще бъдат вписани в базата данни на Българското дружество за защита на птиците, за да могат да послужат пред съответните институции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене