ГРАДЪТ: Владимир Москов: Гоце Делчев ще става все по-добро място за живеене

52897695-59e5-6648

Конкурсът „Кмет на годината” е коректив на нашата работа и е полезен, смята Владимир Москов

Владимир Кръстев Москов е кмет на oбщина Гоце Делчев вече пети мандат. Той е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Завършва основното си образованиевъв II Основно училище „Гоце Делчев”, а след това средното си образование в гимназия „Яне Сандански”. Завършва висшето си образование в Югозападния Университет „Неофит Рилски” специалност Предучилищна педагогика. След това става секретар на комсомола две години, по-късно и първи секретар. Oт 1990 г. започва работа като детски учител в ЦДГ „Детелина” в гр. Гоце Делчев, заедно с това през януари 1993 г. е бил избран за председател на Общинския съвет на гр. Гоце Делчев.

– Г-н Москов, има ли интерес от страна на гръцки фирми да преместят бизнеса си в региона заради кризата в южната ни съседка?
– Засега няма такива индикации. Липсват запитвания към нас от страна на гръцки инвеститори. Искам да подчертая, че те имат една поговорка, която гласи: „Когато гори къщата на съседа и не реагираш, огънят ще дойде и при теб”. Гърция е изправена пред голям проблем и пред важен избор. Всички сме разтревожени какво ще се случи при нашите съседи, по какъв път ще продължат да вървят. Дано се стабилизира държавата им, за да сме спокойни и ние. Много гръцки граждани ползват по-евтини услуги в нашата община. Доста са и фирмите с гръцко участие – най-вече в шивашката индустрия, също така в дистрибуцията, в доставката на строителни материали, дори в наемането на земеделски земи, които обработват заедно с българи. Ние винаги сме подкрепяли сериозните инвеститори и сме им подавали ръка. Не е случайно, че най-голямата шивашка фирма на немския бизнесмен Бертрам Ролман вече 22 години работи в града ни.
– Наскоро подписахте споразумение с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ за делегиране на функции по оценка и избор на проекти по новата програма за регионално развитие за периода 2014-2020г. Колко пари ще получи общината?
– Общината е сред 39-те най-големи и средно големи на територията на България, които за първи път ще прилагат новия подход при финансиране на проекти. За Гоце Делчев са предвидени 18 995 867,83 лева. Тези средства ще могат да се влагат в проектите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града. Те ще са насочени към енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, подобряване на градската среда и на зоните с потенциал за икономическо развитие, обновяване на образователна, социална, културна и спортна инфраструктура, развитие на системата на градския транспорт. Изискването е проектите да са на територията на града и да са включени в Интегрирания план. Готвим проекти за асфалтирането на 40 улици, за обновление на Културния дом, за облагородяване на кварталите „Дунав” и „Юг” и на тези в западната част на града. Ще се ремонтират две училища и две детски градини с тези финансови средства.
– Какви проекти изпълнявате в момента?
– Пред приключване е спортната зала на стойност 3 милиона лева, каквато никога не имало в общината ни. В нея ще могат да се практикуват хандбал, волейбол, баскетбол и други спортове. Най-сетне ще може младите хора да спортуват в европейски условия и да имат всичко необходимо за своята подготовка. За около 1 милион лева трябва да довършим асфалтирането на 10 улици, това ще стане до края на лятото. Ще направим край тях и нови тротоари, ще има нов водопровод под тях, ще се монтира осветление, ще се обособят зони за отдих и зелени площи.
– Работите и за развитието на туризма. Къде са насочени усилията ви, за да привличате повече гости в общината?
– Над 400 вили и къщи на неврокопчани отскоро не са в курортната местност „Попови ливади“, а в село със същото име. Правителството даде зелена светлина курортът да стане населено място. Новото селище ще запази своя курортен характер. Общината пък ще има възможност да го развива с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да стане в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина. Община Гоце Делчев има изготвени работни проекти за нов водопровод и канализация в новото населено място, за направата на улици, на пречиствателни съоръжения, на по-добра електропреносна мрежа. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и „Попови ливади“ да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове – биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Благодаря на правителството за решението, то е от полза за жителите на общината. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще осигурим места за спорт – футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт. Може да развиваме планинско колоездене, планинско катерене. Ще изградим атрактивен център за забавления и спорт за децата.
– Ще ремонтирате ли и ученическия лагер в „Попови ливади“?
– Занемареният ученически лагер в местността „Попови ливади“ над Гоце Делчев да бъде възстановен и модернизиран. Инициативата е на община Гоце Делчев, която търси партньорство с гръцки общини – Драма, Кавала, Просочани. Целта е да се подготви проект по Трансгранично сътрудничество. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, които ще отдъхват и ще се забавляват в красивата Пирин планина. Над 100 жители на гръцката община миналата година посетиха лагера и обиколиха целия курорт.
Те са наследници на живелите в селище в района гърци, които през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция. Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността „Попови ливади“. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква „Св. св. Петър и Павел“. Наши и гръцки експерти трябва да изготвят качествен проект за възстановяването на ученическия лагер. Щом има воля от нас и гръцките колеги, нещата ще се случат. И скоро ученици от България и Гърция ще са на лагер в село „Попови ливади“.
– Каква е оценката ви за инициативите на Портала на българските общини „Кмет на месеца” и „Кмет на годината”?
– Конкурсът „Кмет на годината“ е определено стимул за всички колеги, защото оценява положителните насоки в работата ни. В същото време е и коректив за нашето управление – справяме ли се или не. Надпреварата е възможност да се популяризира длъжността „кмет“. Защото хората се сещат за кмета, когато са в беда, когато трябва да бъде решен проблем. Вашата инициатива е много благородна и аз ви пожелавам с годините „Кмет на годината“ да добива все по-голяма популярност и да се превърне в институция. Не по-малко важен е и конкурсът „Кмет на месеца”, в който отличавате по определена тема градоначалниците. По този начин ни държите в кондиция през цялото време на управлението ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене