Съветниците забравиха предизборните обещания, вдигнаха си заплатите на 1708 лв., кметът ще получава 2700 лв., ОбС шефът – 2430 лв.

Росица Янакиева

Съветниците в Перник си вдигнаха заплатите повторно. След като на предходната сесия си гласуваха 70% от възнаграждението на председателя на ОбС, вчера на извънредно заседание те увеличиха възнагражденията си с още близо 700 лева.

Това стана възможно, след като съветниците вдигнаха заплатите на кмета на общината, кметовете на населени места и увеличаване на фонд „Работна заплата“. Съветниците забравиха, че са се заклели да служат в полза на данъкоплатците, и във време на тежка финансова криза вдигнаха заплатата на кмета Росица Янакиева на 2700 лева, така автоматично вдигнаха повторно и собствените си възнаграждения.

Председателят на ОбС Владислав Караилиев, чиято заплата се равнява на 90% от тази на кмета, вече ще се разписва срещу 2430 лева, зам. председателите – срещу 2187 лева, а съветниците – срещу 1701 лева. Между част от съветниците е било коментирано възнагражденията им да се сведат до 50-55% от заплатата на председателя, но такъв вариант на сесията вчера не беше обсъждан.

95% от максималния размер за съответната категория кметство ще получават кметовете на населени места. Това означава, че управниците на двете най-големи кметства – „Изток” и „Църква”, ще вземат заплати от по 1567.50 лева, на населените места с население от 501 до 2500 души – по 1330 лева, а на най-малките села – по 1235 лева. Кметските наместници ще са със заплати от по 700 лева, а възнагражденията на служителите от Общинската администрация се увеличават с 15%.

На заседанието имаше предложение и заплатата на кмета Янакиева да бъде в размер на 95% от максималния таван, но то беше отхвърлено.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене