Индийския проф. Прем Синг гостува в Благоевград

Ind_Prof-2

Здравка Чимева посрещна индийският професор Прeм Синг заедно със семейството му в Благоевград. Визитата на индийците се организира от председателя Нирадж Кумар на Сдружението за развитие на бизнес и културни отношения между Р. Индия и Р. България. Срещата бе част от дейността на Сдружението за сътрудничество.
Ученият е бивш възпитаник на Индийският институт в Шимла /столицата на индийския щат Химачал Прадеш/ Индия. От февруари месец насам е в България като гост преподавател в Катедра Индология, Софийски университет „Климент Охридски”. Съпругата му Кумкум преподава английски език в град Делхи, Индия, от където всъщност идват, а Саураб, неговият син, върви по стъпките на родителите си. Той е млад и амбициозен. Има диплома за завършено автомобилно инжинерство.

Семейството бе посрещнато от представители на агенция „Алфатур”- Антония Янева и Кристина Ковачева. Те разведоха индийците из града като първо посетиха старинен комплекс „Вароша”. С интерес се запознаха с природното многообразие и вековна история на Пиринския край в Регионален исторически музей. След това гостите бяха посрещнати от отец Андон в храм „Въведение Богородично” с почести за здраве.

Ind_Prof

Професор Синг и неговото семейство остана очаровано след като специално за тях в „Къща за музика” в квартал „Вароша” младите таланти изпълниха на тамбора и мандолина традиционни музикални произведения. Обиколката продължи по централните улици в Благоевград, където видяха административните, културни и образователни институции на града, сред които Обдина Благоевград, Операта, кино „Синемакс”, Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Американския университет и други. Към групата се присъедини Здравка Чимева. Тя изненада представителите на Източната култура с традиционни български подаръци. Семейството получи букети от уханен здравец с българския трибагреник и автентични покривчици. По късно Здравка Чимева подари на проф. Прем Синг иконка с лика на Богородица и младенеца.

Срещата между „Изтока и Запада” продължи в парк „Бачиново”, където сред чистия въздух и зелена природа групата отдъхна и направи пикник. Домакините имаха удоволствието да дегустират традиционна индийска кухня и да научат повече за техните традиции и обичаи. Професор Синг каза, че не знае много за българските традиции и култура, но изказа своите впечатления от българите, както и красотата на страната ни. Топлото посрещане, комуникацията между двете култури потвърдиха думите на Здравка Чимева, която цитира индийския издател Амарендра Чакраворти, че ако „Индия е епосът на света, то България е неговата лирика”. Тя каза още, че е убедена, че индийските гости ще се завърнат отново в България, защото няма човек, който да е бил в нашата родина и да не я е посетил отново. Г-жа Чимева изпрати семейството с пожелание за успехи на гостите и все по- широко сътрудничество между културите. За сега плановете им са да се завърнат в родината си и на есен отново да посетят България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене