Без категория

Евродепутат предложи Благоевград да стане Самуиловград

Андрей Ковачев
Благоевград да получи името Цар Самуил или Самуиловград, предлага евродепутатът Андрей Ковачев.
Той смята, че почитта към цар Самуил трябва да се изрази чрез даване на име на един голям български град, който преди 136 години е бил освободен от турско владичество. (Горна Джумая е освободен от българската армия на 5 октомври 1912 г. – б.р.)

„Горна Джумая (от 1950 г. – Благоевград – б.р.) да получи името Цар Самуил или Самуиловград“, предложи пред „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

По думите му в дебатите за едно такова решение трябва да се вклюдат историци, общественици, млади хора – на местно ниво – в Благоевград. Голяма част от местното население е свикнало със сегашното име, признава евродепутатът, но допълва, чу това не пречи на дебатите.

Преди дни македонският вестник „Вечер“ писа, че ослепените войници на Самуил ще бъдат заснети на филм.

„Аз Самуил Мокри, от племето Берзити, цар на Светото македонско царство, коронясан от папата във Ватикана, баща съм на целия славянски род от Унгария до Константинопол”. Така разказва думите на цар Самуил режисьорът Атонио Митрикески, непосредствено преди неговото заминаване за Берлин, където ще се опита да намери копродуценти за филма „Цар Самуил”.

Днес Андрей Ковачев прикани македонската страна „да представи оригинален ръкопис, в който цар Самуил е изрекъл тези думи, които режисьорът смята, че трябва да каже във филма“.

Нека да видим тези документи, и да разберем къде е истината, и къде не, допълни той. Свободата на всеки творец е да прави, каквото си иска, но тогава да го декларира като фантазия или измислица – не и като сериозен филм, каза още Ковачев.

За връх Мусала 
„Атака“ ще внесе предложение следващата седмица връх Мусала, което е турско–арабско име, да бъде преименуван на връх Свети Иван Рилски, който е покровителят на България./dir.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене