Източник за първите данни от референдума в Гърция: Побеждава „НЕ“

20150705.slqsmickms

Снимка: REUTERS

Социологът твърди пред РИА Новости, че „ДА“ изостава от 4 до 8%

„С увереност може да се каже, че победата на „НЕ“ е решена“, твърди гръцки социолог пред РИА Новости, като се позовава да данни от две паралелни проучвания. Повечето гърци гласуват на референдума с „НЕ“, отбелязва агенцията, като цитира данните от тези две проучвания, до които е получила достъп.Според едното предварително проучване разликата между „НЕ“ и „ДА“ е 7-8%, а според другото – 4%. Специалистите обаче напомнят, че резултатите може да се променят през втората половина на деня.

8,5 млн. граждани на Гърция днес трябва да отговарят на въпроса, приемат ли изискванията на кредиторите за продължаване на политиката на строги икономии или се отказват от продължаване на спасителната програма.

Правителството призова гласоподавателите да кажат „Не“ на кредиторите. По думите на премиера Алексис Ципрас, така ще се изпрати ясно послание към Европа за демокрация и достойнство.

Изборните секции ще затворят в 19 часа. За да бъде признат за валиден, до урните трябва да отидат поне 40% или около 4 млн. души. Първи резултати от преброяването на бюлетините се очакват около 21 часа тази вечер. След затварянето на избирателните секции в 19 ч. е възможно да бъдат огласени екзитполове.

 

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене