Кръщават принцеса Шарлот с вода от река Йордан в Сандрингам

photo_verybig_1464535

Кръщенето на принцеса Шарлот – второто дете на принц Уилям и съпругата му Кейт, ще се състои днес в църквата „Света Мария Магдалена“ в Сандрингам, Източна Англия, оповести пресслужбата на двореца Кенсингтън, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

За разлика от кръщенето на брат й Джордж през 2013 г., това на Шарлот Елизабет Даяна няма да е в Лондон, а в провинциалната резиденция на родителите й Анмър хол на територията на кралското имение Сандрингам.

Началото ще бъде дадено в 16:30 ч. по Гринуич. Кръщенето ще бъде извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е бил кръстен Исус Христос. Същата вода бе използвана преди две години и при кръщаването на брата на малката принцеса, принц Джордж. От двореца Кенсингтън не съобщават как е пристигнала водата във Великобритания, но според йордански официален представител тя е била изпратена от йорданското кралско семейство, разкри Би Би Си.

На кръщенето ще присъстват по-малко от 30 души, твърди в. „Телеграф“. Освен херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, принцеса Шарлот и принц Джордж се очакват кралица Елизабет Втора, херцогът на Единбург Филип, принцът на Уелс Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, както и родителите на херцогинята на Кембридж Керъл и Майкъл Мидълтън, брат й Джеймс и сестра й Пипа Мидълтън.

Кръстниците ще са шест, които ще са заедно с техните придружители, но имената им ще бъдат обявени по-късно днес. В църквата ще е и бавачката на принц Джордж Мария Борало.

Отсега се знае, че принц Хари няма да е кръстник на бебето и няма да присъства на паметното събитие, тъй като е в Африка.

Като евентуални кръстници се споменават имената на Хю ван Кутсем, приятел на принц Уилям и Катрин, чийто брат Уилям ван Кутсем бе кръстник на принц Джордж, а също тези на принцесите Беатрис и Юджин.

На кръщенето принцеса Шарлот ще бъде облечена по същия начин, както бе навремето брат й принц Джордж. През 2013 година той носеше копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. В периода 1841-2004 г. тя е носена от 62 кралски бебета, включително и принц Уилям.

Копието от 2004 г. е дело на шивачката на кралицата Анджела Кели, защото оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

След като приключи кръщенето е предвидено следобедно чаено парти в двореца Сандрингам, което ще даде кралицата. Там ще бъдат направени и официалните снимки. Те ще са дело на Марио Тестино, любимият фотограф на покойната принцеса Даяна, пише в. „Дейли експрес“.

Задачата да запечата историческото събитие е поверена на прочутия моден и портретен фотограф – един от най-влиятелните сред своето поколение, от родителите на малката принцеса Шарлот, херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, и тяхното семейство, съобщават от резиденцията им, двореца Кенсингтън.

60-годишният Тестино засне и официалните фотографии от годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Той е снимал и престолонаследника принц Чарлз със синовете му, херцогинята на Корнуол Камила, принц Хари. Негово дело е и прочутата корица на принцеса Даяна за сп. „Венити феър“ няколко месеца преди смъртта й през 1997 г., припомня изданието.

Направените от Марио Тестино официални фотографии от кръщенето на принцеса Шарлот се очаква да бъдат публикувани ден или два след събитието.

„За мен е огромна чест да бъда избран да документирам този случай и да продължа да документирам събитията в това семейство – душата на страната, която ми е дала толкова много“, споделя Марио Тестино. Роденият в Перу фотограф пристига в Лондон през 1976 г. Миналата година той стана офицер на Ордена на Британската империя за заслуги към фотографията и благотворителността.

Принцеса Шарлот, родена на 2 май в болницата „Сейнт Мери“ в Лондон, е четвърта поред в наследяването на престола след дядо си Чарлз, баща си Уилям и брат си Джордж.

От полицията в Норфолк посъветваха всички желаещи за видят кръщенето да не пристигат преди 15.00 часа заради горещините. Те трябва да си носят разхладителни напитки и шапки, но не и прекалено големи торби и хладилни чанти.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене