Няма да пуснем „Ал Кайда“ в Европа

ббц

Една от темите, която ни обединява много с ВМРО, е темата за членството на Турция в Европейския съюз. Това заяви лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков по време пресконференция след втория етап от преговорите между двете партии.

В пресконференцията участваха лидерите на „България без цензура“ и ВМРО – Николай Бареков и Красимир Каракачанов, зам.-председателите на ББЦ Ангел Славчев и Рада Коджабашева, зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и председателят на женската организация на ВМРО Султанка Петрова.

Нашето общо решение е да подновим искането за референдум, направено реално и формално първо от ВМРО преди 3 години. „Тогава бяха събрани близо 340 хиляди подписа, искането беше прието от правна комисия на Народното събрание и суспендирано от бившите комунисти Цецка Цачева и Борисов“, припомни Бареков.

Борисов за жалост се продаде и стана слуга на Ердоган. Нашите притеснения са, че Ердоган направи смесване между ислямска религия и демократична държава. Тази оценка се споделя от много хора в ЕС, посочи Бареков. Ердоган нарушава моралните демократични правила и си позволява пряко участие в българския политически живот. Имаме информация, че по настоящем политиката на упадналата десница изцяло се финансира от Касим Дал, който получава пари от Ердоган. Той финансира изграждането на
джамии в България, коментира лидерът на „България без цензура“ и предупреди: „Едно приемане на Турция в ЕС би ударило и българския бизнес“.

ббц 1

Трябва да се води сериозен и задълбочен дебат – кое е по-добре, ние да помислим как да запазим националното или да го оставим на Ердоган и машите му у нас, коментира Бареков. Подаваме ръка към всички партии. Любопитно е каква ще бъде реакцията на Борисов, Първанов, Касим Дал и Радан Кънев, посочи още той.

Нито България, нито новите членки в Европейския съюз, имат интерес Турция да влиза в ЕС, но е факт, че Турция се меси във вътрешните работи на България, коментира от своя страна и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Недопустимо е Ердоган да казва кой ще бъде глава на българските мюсюлмани. Ние не сме против религиите, не говорим против българските мюсюлмани, но е недопустимо на религиозна основа чужда държава да се бърка във вътрешните ни работи, категоричен бе той и предупреди, че скритият коз на турският премиер са претенциите за около 4 хиляди декара гори и земи на джамиите. Каракачанов припомни „унизителната среща, когато българският президент отиде на крака на турски политик в Пловдив“ и посочи, че именно тогава се обявили тези претенции за джамиите.

Нямаме право да подкрепяме безрезервно за влизането в ЕС една държава, която се бърка във вътрешните ни работи, категоричен бе лидерът на ВМРО. Той отново повтори и подкрепи призивът на „България без цензура“ към президента да организира форум, на който да бъдат обсъдени всички теми за референдум.

„Нашето правителство проспива един важен факт, както ГЕРБ проспа войната със Сирия – че Турция се превръща в ислямска, фундаменталистка държава. Ако преди тя беше бариерата срещу фундаментализма, сега ние сме бариерата. Това е истината“, заяви от своя страна Росен Петров. Той припомни, че протестите срещу ислямизацията в Турция бяха смачкани и призова никой да не си прави илюзията, че това е една светска държава.
„До нас се изгражда една ислямистка, фундаменталистка държава“, предупреди той и бе категоричен, че за членството на Турция в ЕС задължително трябва да се проведе референдум. „Ние Ал Кайда не трябва да
я пускаме в Европа“, заяви Росен Петров.

На този етап не е нужно да се събира нова подписка за такъв референдум, тъй като искането вече е входирано в парламента през 2010 г., обясни зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Подписката е напълно законна, проверена е от Народното събрание, има решение на правната комисия, че НС трябва да се произнесе. Написахме писмо и до сегашния председател на парламента Михаил Миков, който не ни отговори нищо, допълни Джамбазки. Народните представители трябва да се произнесат да има ли референдум или не, обясни още той.

Готови са двете групи, по които „България без цензура“ и ВМРО ще работят в изграждането на бъдещата коалиция, стана ясно още на пресконференцията. Зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев представи
участниците в двете групи. В идейно-политическата група от страна на България без цензура ще работят Росен Петров и Рада Коджабашева, а от ВМРО – Ангел Джамбазки, Петър Колев, Искрен Веселинов. В комисията за структурното обединение на двете партии от страна на ББЦ влизат Ангел Славчев и Стефан Кенов, като се запазва едно място за член, избран от Съвета на регионите на партията. От страна на ВМРО там ще участват организационният секретар Юлиан Ангелов, Султанка Петрова и Николай Кънчев.

Доста път изминахме, на този етап нямаме непреодолими противоречия, но има още работа и какво да се желае, посочи лидерът на „България без цензура“.

Ангел Салвчев съобщи, че на 16 февруари от 12 часа под Моста на въздишките на НДК започва шествие „1 година по-късно отново срещу монополите на статуквото“. Очакваме около 10 хиляди души да се включат
от цялата страна, посочи той и обясни, че шествието ще мине по ул. „Раковска“, където е централата на ЧЕЗ, през Министерство на икономиката, и ще стигне до Ларгото, до триъгълника на властта, където
лидерите на политическите партии ще изнесат реч, ще се даде думата и на гражданите.

ббц 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене