Внимание, родители: знаете ли къде са децата ви?

Уважаеми родители, знаете ли къде са вашите деца? Знаете ли как се държат навън по улицата и дали имат култура и познания как и къде трябва да се кара колело? Как трябва да се пресича и с какви дрехи трябва да бъдат облечени? На редакционния ни имейл получихме снимка, на която се виждат седем момчета на средата на платното на ул. “Яне Сандански” в благоевградския квартал Струмско. Нашия читател пита:
“Какво ще стане с тези деца когато някой луд с висока скорост мине от там? Тогава ли ще се замислят родителите? Тогава ли ще излязат на протести? Тогава кой ще бъде виновен?…Не искам да бъда черноглед, но нека да не бъде късно. Възпитавайте децата си!”.

Deca_Na_Patia

Ние скрихме лицата на децата, но наистина снимката говори сама по себе си… Децата са в нарушение. Колоезденето е екологичен и доставящ удоволствие начин за придвижване, който обаче носи и някои рискове. Велосипедистите са по-уязвими участници в движението от водачите на автомобили. Ето защо е силно препоръчително да подсигурите, че велосипедът Ви е в състояние да се движи безопасно, а също така да спазвате правилата за движение.

Ето няколко съвета за велосипедистите:

Велосипедът
Бъдете сигурни, че велосипедът не е прекалено голям за Вас. Нагласете седалката така, че краката Ви опират стабилно в земята. Проверете спирачките и поставете звънец (ако нямате).

Багаж
Ако превозвате нещо, завържете го здраво или използвайте кошница. Никога не провесвайте товар на дръжките на кормилото.

Правилата за движение
Колоездачите са длъжни да спазват пътните знаци като всички останали участници в движението. Научете какво означават. Никога не се движете на зиг-заг из бавноподвижна колона от превозни средства и не карайте по тротоара.

Концентрация
Тъй като е възможно другите участници в движението да не Ви чуят, че приближавате, бъдете винаги нащрек за обстановката около Вас. Не слушайте радио или дискове. Слушалките са изключително опасни.

Управляване и спиране
Когато спирате внезапно, пренасяйте тежестта на тялото си върху седалката. Натискайте задната спирачка малко преди предната. По стръмни склонове се спускайте ходейки.

Сигнализиране
Винаги сигнализирайте навреме за намерението си да завиете или смените лентите за движение. Огледайте се преди да сигнализирате.

Паркирани автомобили
Огледайте се преди да преминете покрай паркирана кола. Сигнализирайте и се огледайте отново. Заобиколете я достатъчно отдалеч в случай, че внезапно се отвори някоя от вратите. Ако сте в група, винаги карайте в редица докато задминавате.

Каране в група
Никога не карайте повече от двама един до друг или в група от повече от 6 души.

Каска
Препоръчително е винаги да карате с каска. Ако бъдете блъснати от велосипеда или просто паднете от него, каската ще предпази главата и лицето Ви от сериозни наранявания.

Нощно каране
Велосипедът Ви винаги трябва да има червен светлоотразител През нощта трябва да имате заден червен фар и бял или жълт преден фар. Със светлоотразители по спиците и педалите другите участници в движението ще Ви виждат от 150 м.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене