„Еко-активистът“ Тома Белев: „приятел“ на Банско или откровен кариерист?

photo_verybig_27344Мераците на Белев са дълбоко вкопани в стратегическия пост, почти като корените на Байкушевата мура – в земята на Пирин

Всички знаем, че България, меко казано, е страна с доста тромава и неефективна правна система. Но майсторска та навигация на изявения еко-активист Тома Белев сред нейните многобройни дупки и вратички наистина буди възхищение. Както е време да събуди и… интереса на прокуратурата. Излезлите наскоро на бял свят документи и факти хвърлиха недвусмислена светлина върху плановете и кроежите на „зеления идеалист“. Но той не спря с ловка демагогия да заблуждава хиляди привърженици на позитивната идея за опазване и съхраняване на природата в България.

Дори беглото вглеждане в тези факти и в хронологията на събитията показват, че в ходовете и пиар акциите на Белев няма нищо идеалистично. Целта е била проста, но безкрайно апетитна – да се установи траен контрол над „Асоциация на парковете в България“ (юридическо лице с нестопанска цел, създадено още през 2003 г.) Целта на асоциацията (подчинена на Агенцията по горите и Министерство на земеделието и храните) е ясна – да опазва и развива 11-те природни парка в страната.  Пет от тях (като юридически лица) влизат в Управителния съвет, чиито председател до февруари 2012 г. е именно Тома Белев (като директор на ПП „Витоша“). Осемгодишното му задържане на този стратегически стол, както можете да се досетите, не е без политически „чадър“. Обществена тайна е намесата на Сергей Станишев, който задържа Белев на разклатения му стол по време на Тройната коалиция. А докато еко-ентусиастите си дерат гърлата по сбирки и протести, Асоциацията кротко и полека натрупва фонд от десетки недвижими имоти. Както и усвоява значителни средства по различни програми. Без разбира се, това да се отрази видимо на поддръжката или „развитието“ на въпросните паркове. Отидете и се уверете сами. Но интересното става оттук нататък.

С приетия през 2012 г. нов Закон за горите директорът на всеки природен парк вече трябва да бъде избран с конкурс, а не може да продължи просто да къдри далавери под сянката на политическия си чадър.

Парадоксално, но именно в конкурса за нов директор на ПП „Витоша“ супер-еко-експертът Тома Белев, лесовъд по образование, който осем години е бил начело на Асоциацията и 12 години – на трона точно във „Витоша“, се класира чак… на трето място. От този момент той става буквал-но „никой“ и на 29 февруари 2012 г. е официално освободен от длъжността Директор на ПП „Витоша“. Мераците му обаче са дълбоко вкопани в стратегическия пост, почти като корените на Байкушевата мура – в земята на Пирин.

Без да губи невинната си маска, повратливият комбинатор светкавично, точно седмица преди да бъде уволнен, вкарва свои доверени хора в Асоциацията. Не един, не двама, а цели 11 членове. Плюс по-късно – още двама. Това довежда до промяна в мнозинството и подготвя платформа за превземане на Асоциацията отвътре. Оттогава Белевата завера играе по системата „по-тихи от водата, по-ниски от тревата“, явно разчитайки, че на фона на многото други грандиозни далавери, скандали и протести в страната, тяхната схема ще мине „по терлици“. Белев скромно е оповестил във Фейсбук страницата си, че е „работил в Асоциацията на парковете“ и не повдига въпроса, че вече три години не представлява легитимно… никого.

Преди няколко дни „гръмна“ новината, че Тома Белев официално е член на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева. Мандатът на Бе-лев ще е 4 години, съобщават от Националното гражданско сдружение „Природата за хората“. Неговият председател Филип Цанов вече обяви, че решението на МОСВ ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Обект на жалбата ще бъде и правилника за работа на ВЕЕС.

Комисия, назначена със заповед на министър Василева, е решила, че Белев е голям експерт по екологични оценки. Това е извършено въпреки факта, че същият този Висш експертен екологичен съвет върна поради некачествено изпълнение и десетки грешки Плана за управление на природен парк „Българка“, който се изпълнява от Тома Белев. Да не говорим за скандалния План за управление на „Витоша“, също изготвен с участието на Белев поради който в момента паркът е в пълна разруха. Поради „експерта“ Бе-лев короядът унищожи почти всички смърчови гори в цяла Витоша и настъпва към Рила. Заради несправяне с работата и преразход на гориво (на обикновен език казано кражба на бензин) Белев бе уволнен като директор на парка. Впоследствие с личната намеса на тогавашния премиер Сергей Станишев той бе възстановен на работа, защото бе от квотата на коалиционния партньор на БСП в управлението „Зелената партия“ на Александър Каракачанов.

Сдруженията на всестранния „специалист“ Белев водят десетки дела срещу инвестиционни проекти на общини, държавата и бизнеса. Само Асоциация на парковете, която той вече 2 години се мъчи да открадне от държавата и да присвои нейните имоти, води 164 преписки срещу проекти.

Другото НПО „Зелени Балкани“, на което доскоро Белев бе председател на УС, води 250 преписки по дела срещу инвеститори. Членове на коалицията „За да остане природа в България“, на която той е лидер, на 29.04.2015 г. въпреки огромния скандал, който стана по повод екорекет, отново са обжалвали екологичната оценка на завода за отпадъци в София. За сетен път се опитват да го спрат и да натрапят своите интереси чрез нова технология, въпреки належащата нужда от завода.

Откакто е освободен преди 3 години като директор на парк „Витоша“, Тома Белев заедно с другия одобрен кандидат за член на ВЕЕС Андрей Ралев изпълняват програмите на швейцарската конфедерация „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“ на стойност Iняколкостотин хиляди швейцарски франка. Дейността им е насочена основно към компрометиране на зимния туризъм в България и недопускане изграждане на лифтове, писти и спортни съоръжения, въпреки чудесните условия за това у нас. Андрей Ралев освен това е и член на швейцарската частна екологична фирма WWF – Световен фонд за дивата природа. Тоест представители на швейцарски неправителствени организации в България ще се намърдат в МОСВ и от тях ще зависи допускането, одобрението или не на инвестиционни проекти.

Искането на Банско за втори кабинков лифт в национален парк „Пирин“ очаквано сблъска привържениците на ски инвестициите в планината и природозащитниците.

Снимки на опашки от туристи пред началната станция на единствения лифт в Банско, показа по НТВ през февруари Владимир Каролев и настоя за нов лифт, за да няма такива гледки. Зеленият Тома Белев се противопостави с аргумент, че там официално имало 18 000 места в хотели и други туристически обекти. Затова имало опашки, а не заради липсата на втори лифт, счупи глупомера „екологът“.

Няма проблем за строителството на втори лифт, смята Каролев. Няма никаква екологична заплаха за района. Седем правителства от десет години са проверявали строителството в Банско и не са намерили нарушения.

Защо зелените не залесяват унищожените от пожара горски масиви, а само пречат на бизнеса, попита Каролев.

Той самият бил дребен инвеститор в Разлог с шест апартамента и посочи, че съвсем скоро регионът ще се превърне в целогодишен курорт, а не само в зимен.

Каролев и Белев влязоха в спор дали законът на общо основание разрешава строителството на нови ски писти в националните паркове или не. Обект на спора им беше чл. 21, ал. 1 от Закона за защитените територии, който двамата, оказа се, четат различно. Според Каролев строежът на лифтове е разрешен, а според Белев е разрешен единствено ремонтът.

Ето и законовия текст: Чл. 21. В националните паркове се забраняват: 1. (изм. – ДВ, бр. 48 от 2000 г.) строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене