Кметът на Г. Делчев, Вл. Москов подписа споразумение по програма „Региони в растеж“, 18 995 867 лв. ще влязат в града

77-03-03-MOSKOVКметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подписа споразумение с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” за делегиране на функции по оценка и избор на проекти по новата програма за регионално развитие за периода 2014-2020г. Община Гоце Делчев е сред 39-те най-големи и средно големи български градове, които за първи път ще прилагат новия подход при финансиране на проекти.

В 39-те града влизат всички 28 областни центъра и 11 града, сред които и гр. Г. Делчев, които са класифицирани като агломерационни ареали, имащи важно значение. Общият ресурс, който се разпределя по новата ОПРР е в размер на 1, 44 млрд. лева, като за столицата са предвидени най-много средства – 238 млн. лв, следват девет най-големи областни центрове със средства между 38 и 84 млн. лв. Следващата група общини ще имат възможност да усвоят между 15 и 28 млн. лв, като за гр. Гоце Делчев са предвидени 18 995 867, 83 лева.

Тези средства ще могат да се влагат в проектите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Гоце Делчев, насочени към енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, подобряване на градската среда и на зоните с потенциал за икономическо развитие, обновяване на образователна, социална, културна и спортна инфраструктура, развитие на системата на градския транспорт. Изискването е проектите да са на територията на гр. Гоце Делчев, както и да са включени в Интегрирания план.

На база на подписаното Споразумение, предстои Община Гоце Делчев да изготви инвестиционната си програма, както и подбор на проектите, които ще бъдат представени за одобрение пред Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене