МОСВ подгони зелените рекетьори

okolna-sredaМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) е сезирало прокуратурата за организации от „екорекетьори“, които масово блокират вече одобрени проекти, съобщи ресорният министър Ивелина Василева.

„Притеснително е, че голяма част от разрешителните актове се обжалват и така се забавя реализацията на стратегически инвестиции“, заяви тя пред Дарик радио, но отказа да цитира имената на конкретни организации.

Както е известно, съпротивата срещу Зеления октопод тръгна от Банско, където хората и местната власт от няколко години протестират заради стопирането на втория кабинков лифт.

По думите на Василева българското законодателство дава всички възможности за прозрачен процес, изразяване на мнения и позиции, включително за обжалване на всички актове. „Има Междуведомствена комисия, която се състои от 18 членове – всеки един с равно право на глас. Тя има за задача да разглежда и да изразява мнение по екологични оценки на планове и програми. Всички документи се публикуват, предмет са на обществено обсъждане, на изразяване на позиции и мнения, след което решенията се вземат от компетентния орган. Това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права“, заяви министърът.

Във връзка със започналата подмяна на най-стария 3-седалков лифт „Тодорка“ с нова 6-седалка и дежурния опит на „За да остане природа в България“ да блокира проекта с жалби в прокуратурата, от МОСВ са заявили пред БТА, че няма да одобряват дейности, свързани с реконструкцията, докато не получат резултатите от назначена служебна проверка по въпроса.

Още миналата година, когато от Министерския съвет е дадена зелена светлина за обновлението, по сигнали на зелените рекетьори са образувани 2 прокурорски преписки. Ведомството сега е изискало резултатите. МОСВ очаква да получи и информация от строителната инспекция за извършената проверка по Закона за устройство на територията на издаденото разрешение за строеж

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене