Свържете се с нас

Култура

Започна третото издание на детския театрален фестивал „Талантино” в Благоевград

Публикувано

на

112763-talantino-01

За трета поредна година бе поставено началото на един от най- обичаните театрални фестивали, който представя школи от цялата страна в Благоевград -„Талантино”.  Първи на сцената на Куклен театър в Общински младежки дом излязоха Театрално студио към СУЧЕМ „Иван Вазов”- София, които представиха образователната постановка „Защитниците на изчезващите растения”. След тях Ученически театрален състав при СОУ „Христо Ясенов”- град Етрополе изиграха сръбската комедия от Стеван Сремац- „Зона Замфирова”. В края на постановките акторите получиха грамоти за участие.

Официалното откриване на обичания от бъдещите големи звезди фестивал „Талантино” бе дадено от директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, директора на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” Бранимир Митов и актьорите Веселин Калановски и Николай Станоев, които и тази година ще оценяват младите звезди на българския театър. „Благодаря на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, на директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова и общината за подкрепата, защото без тях и вярата им в театъра, „Талантино” нямаше да бъде възможен. Те дадоха шанс  младите актьори и школи да намерят своето място, където да покажат любовта си към това изкуство”, каза в приветствието си Бранимир Митов. „Ние ви благодарим, Бранимир и Поли, защото продължавате да се грижите и да разпространявате театъра, да предавате неговата магия на младите, които с всяка изминала година стават все повече, по- добри и усърдни”, каза от своя страна в приветствено слово Христина Шопова. Тя допълни, че третата година е най- важна, защото фестивалът вече е утвърден. Това показва и броят участници и постановки в тазгодишното издание- 20 постановки и 13 школи, които в рамките на пет фестивални дни ще покажат своите актьорски умения.

Обичаният български актьор Веселин Калановски поздрави както община Благоевград, така и съорганизаторите Бранимир Митов и Поли Трифонова за ентусиазма, прецизността и любовта, с които работят с децата. „За нас с Николай Станоев е чест, че отново сме жури на фестивала. Адмирации за Благоевградски младежки театър, който смени своето име и посвети дейността си на нашия обичан преподавател и жури на първото издание на „Талантино” професор Енчо Халачев”, каза Веселин Калановски.

Програмата на първата фестивална вечер продължи с „Екс Крю” , музикален поздрав от Ники Станоев към публиката и рок изпълнения на най- новия проект в Благоевград- Музикална академия „Престо”. Те забиха едно от най- известните парчета на Deep Purple-  Smoke on the water. В Общински младежки дом се изявиха и други млади рокаджии от Петрич- „Метал лъвове” , които повишиха настроението с Nirvana и “Smells like teen spirit”.

Театралният фестивал „Талантино” продължава и днес с „Маймунски работи” , „Русалката и камъка”  и „Децата на чайката” на Арт асоциация „Водолей” – София. От 18.00 часа в зала „Пейо Яворов” на сцената ще излязат Тим тийн и ТК „Тракийска работилница”- Чирпан, които ще представят мултумедиен танцово- театрален спектакъл по Яворови творби „Като Яворов”. От 20.00 часа Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев”- Благоевград ще въвлече публиката в „Пътуване към Европа-та”.

 

коментара

Реклама
loading...

Култура

На 9 декември православната църква чества зачатието на Света Анна – майка на Богородица

Публикувано

на

Благовещение на св. Анна. Мозайка от църквата „Иисус Христос Спасител в Хора“ (Кахрие Джами) в Истанбул

Света Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Днес оковите на безчадието се развързват, 
защото Бог, като чу Иоаким и Анна, повече от надеждата, 
явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният, 
Който, станал Човек, повели на ангелите да й викат: 
радвай се, благодатна, Господ е с тебе.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски –  автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:

„Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше.“

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:

  • на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители – свв. Иоаким и Анна,
  • на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна
  • на 25 юли – денят на успението (смъртта) й

Зачатие на светата Божия Прамайка Анна

Нашият Господ и Бог, желаейки да създаде за Себе Си жива Църква и свят Дом за Своето пребиваване, изпратил Своя Ангел при праведните Иоаким и Анна. От тях Той пожелал да подготви Своя Майка по плът и предвъзвестил на бездетната и неплодна Анна за зачатието и раждането на Девата от нея.

Така Светата Дева Мария била зачената и родена по обещание от Бога, макар и чрез плътско съединение. Защото само един Господ и Бог Иисус Христос се родил от Пресветата Дева Мария без мъж и без брак, неизречено и неизказано, от Дух Свети, родил се съвършен Бог и съвършен Човек.

Господ, за Своето въплъщение в съвършенство, възприел всичко необходимо за човешкото естество, както изначално сътворил и създал и самото човешко естество. Някои казвали, че Пресветата Дева се родила след седем месеца – и без мъж, но това е неправилно. В действителност, тя се родила след девет месеца и по пътя на човешкото съединение.

Празненството в чест на Зачатието се чества в пречестния храм на Пресветата наша Владичица Богородица, намиращ се в Евораний, близо до светата велика Църква*.

* Подробно сказание за зачатието и раждането на Пресвета Богородица се намира в житието на светите Богоотци Иоаким и Анна под датата 9 септември. Веселието на праведните Богоотци Иоаким и Анна в Иерусалимския храм и живата им благодарност към Бога, освободил ги от неплодството и снел от тях укора на ближните, било и начало на празнуването на Зачатието. В Заченалата се не само праведните родители, но и целият свят имал верен залог за изкуплението, защото Нейното зачатие се извършило по особен благодатен Божий промисъл. Началото на църковното празнуване на Зачатието на Пресвета Богородица е трудно да се определи с точност, поради недостиг на писмени паметници, но може с достоверност да се предполага, че то започнало още в древни времена; тъй като всички обстоятелства от живота на Божията Майка били важни и свещени за древните православни християни. В VII в. преподобни Андрей Критски, в деня на Зачатието на Божията Майка написал канон и беседа. Денят на Зачатието е отнесен към 9 декември, защото този ден е девет месеца преди деня на Рождеството на Пресвета Богородица. В Константинопол празненството в чест на Зачатието на Пресвета Богородица на този ден било отпразнувано в Еворании, според друго четене, Урании, близо до храма “Света София”. Тук храмът на Пресвета Богородица бил построен от един сенатор още при Константин Велики.

pravoslavieto.com

 

ПОВЕРИЯ И ТРАДИЦИИ

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии “хващат”. Затова строго се спазват различните забрани – жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

коментара

Продължете с четенето

Култура

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина на роденият в Лешко революционер и композитор на песента „Тих бял Дунав“ -Иван Караджов

Публикувано

на

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина от рождението на революционера и композитор на песента „Тих бял Дунав“ – Иван Караджов. Събитието се проведе пред паметната му плача, поставена през 2012 година на фасадата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в града. На ритуала по поднасяне на цветя присъстваха десетки жители на областния център, както ѝ представители на политически партии.

Пред присъстващите бе припомнено, че Караджов е роден на днешния ден през 1875 година в благоевградското село Лешко. Той взема дейно участие в Балканската война като доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, а през 1915 година завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Единадесета пехотна македонска дивизия. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и става пунктов началник на Организацията в Горна Джумая. Участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 година и в Горноджумайската наказателна акция през 1924 година.

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина на роденият в Лешко революционер и композитор на песента „Тих бял Дунав“ -Иван Караджов снимка 1

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ