Започна третото издание на детския театрален фестивал „Талантино” в Благоевград

112763-talantino-01

За трета поредна година бе поставено началото на един от най- обичаните театрални фестивали, който представя школи от цялата страна в Благоевград -„Талантино”.  Първи на сцената на Куклен театър в Общински младежки дом излязоха Театрално студио към СУЧЕМ „Иван Вазов”- София, които представиха образователната постановка „Защитниците на изчезващите растения”. След тях Ученически театрален състав при СОУ „Христо Ясенов”- град Етрополе изиграха сръбската комедия от Стеван Сремац- „Зона Замфирова”. В края на постановките акторите получиха грамоти за участие.

Официалното откриване на обичания от бъдещите големи звезди фестивал „Талантино” бе дадено от директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, директора на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” Бранимир Митов и актьорите Веселин Калановски и Николай Станоев, които и тази година ще оценяват младите звезди на българския театър. „Благодаря на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, на директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова и общината за подкрепата, защото без тях и вярата им в театъра, „Талантино” нямаше да бъде възможен. Те дадоха шанс  младите актьори и школи да намерят своето място, където да покажат любовта си към това изкуство”, каза в приветствието си Бранимир Митов. „Ние ви благодарим, Бранимир и Поли, защото продължавате да се грижите и да разпространявате театъра, да предавате неговата магия на младите, които с всяка изминала година стават все повече, по- добри и усърдни”, каза от своя страна в приветствено слово Христина Шопова. Тя допълни, че третата година е най- важна, защото фестивалът вече е утвърден. Това показва и броят участници и постановки в тазгодишното издание- 20 постановки и 13 школи, които в рамките на пет фестивални дни ще покажат своите актьорски умения.

Обичаният български актьор Веселин Калановски поздрави както община Благоевград, така и съорганизаторите Бранимир Митов и Поли Трифонова за ентусиазма, прецизността и любовта, с които работят с децата. „За нас с Николай Станоев е чест, че отново сме жури на фестивала. Адмирации за Благоевградски младежки театър, който смени своето име и посвети дейността си на нашия обичан преподавател и жури на първото издание на „Талантино” професор Енчо Халачев”, каза Веселин Калановски.

Програмата на първата фестивална вечер продължи с „Екс Крю” , музикален поздрав от Ники Станоев към публиката и рок изпълнения на най- новия проект в Благоевград- Музикална академия „Престо”. Те забиха едно от най- известните парчета на Deep Purple-  Smoke on the water. В Общински младежки дом се изявиха и други млади рокаджии от Петрич- „Метал лъвове” , които повишиха настроението с Nirvana и “Smells like teen spirit”.

Театралният фестивал „Талантино” продължава и днес с „Маймунски работи” , „Русалката и камъка”  и „Децата на чайката” на Арт асоциация „Водолей” – София. От 18.00 часа в зала „Пейо Яворов” на сцената ще излязат Тим тийн и ТК „Тракийска работилница”- Чирпан, които ще представят мултумедиен танцово- театрален спектакъл по Яворови творби „Като Яворов”. От 20.00 часа Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев”- Благоевград ще въвлече публиката в „Пътуване към Европа-та”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене