Детски театрален фестивал „Талантино” събира бъдещи актьори за трета поредна година в Благоевград

Brano_Talantino

Община Благоевград за трета поредна година ще бъде домакин на фестивала, който събира школи от Благоевград и страната- „Талантино”. Официалното откриване на събитието ще бъде на 20 юни/ събота/ от 20.00 часа на площад „Народни будители”. На пресконференция днес станаха ясни и постановките, които ще бъдат включени в тазгодишното издание на прегледа на театрални школи.

В пет поредни дни почитателите на магията на театъра ще се пренесат в различни светове и ще станат част от чужди съдби, пресъздадени от възпитаниците на 13 школи. Те ще представят 19 заглавия от известни автори и драматурзи. Директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” /Благоевградски младежки театър/ и съорганизатор на събитието Бранимир Митов, уточни, че е включена още една постановка, която ще остане изненада. „ Благодарим на община Благоевград, че за трета поредна година организира този преглед на театралните школи, който е много важен, както за града, така и за самите участници и за хората, които се занимаваме с театър. Това е възможност за младите актьори и школи да разкрият какво е театъра, своята любов и отдаденост към него. „Талантино” е един от най- устойчивите фестивали в Благоевград. Интересът към него е изключително голям и школите, заявили участие го оценяват много високо като ниво на организация и театрален дух”, каза още Бранимир Митов.
Фестивалът има състезателен характер и както всяка година постановките и школите ще бъдат оценявани от жури. Това са познатите на цяла България актьори Веселин Калановски и Николай Станоев. И двамата са възпитаници от класа на проф. Енчо Халачев и са тясно свързани с Благоевград и театралния живот в него.
Освен познатите награди за „Главна мъжка” и „Главна женска” роля, „Актьорско майсторство”, „Най- добро представление”, са отредени и две специални награди. Едната носи името на проф. Енчо Халачев, а другата е наградата на публиката, която ще може да гласува след края на всяка постановка. Различното в това издание на фестивала е, че благоевградските школи няма да участват при избора на зрителя, за да бъде безпристрастно неговото решение.
Заглавието, което ще открие фестивала е „Защитници на изчезващите растения” на Театрално студио към 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”- София на 20 юни от 17.30 часа в Младежки дом. Благоевградската публика ще може да гледа още „ Зона Замфирова” на Ученически театрален състав при СОУ „Христо Ясенов” – гр. Етрополе, ,,Маймунски работи” и ,,Русалката и камъка” на Арт Асоциация „Водолей” – София, ,,Изпаднали от каруцата на Бога” по Йордан Радичков на Детско-Юношески театър ,,Щурчо” към ОДК – Благоевград, Театрално студио ОДК – Благоевград с ,,Веселите Уиндзорки” по Уилям Шекспир, Експериментална театрална студия ,,Игра” със заглавието от Джон Стайнбек ,,За мишките и хората” и много други.

Brano_Gogo

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене