Депутатите отхвърлиха електронното гласуване

мая манолова

Депутатите отхвърлиха предложението за електронно гласуване.

Предложението бе направено от народните представители Цецка Цачева, Десисилава Атанасова, Данаил Кирилов, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Емил Радев, Снежина Маджарова и Желязко Желязков и гласи: „Централната избирателна комисия определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване с хартиени бюлетини и чрез електронно подадени бюлетини по интернет на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден”.

„За” гласуваха 52 народни представители, „против” – 82, трима се въздържаха.

Вносителят на Проекта за Изборен кодекс Мая Манолова заяви, че една-единствена европейска държава е въвела електронното гласуване – Естония. „В Естония в периода 2001-2007 г. са подменени личните карти с такива с чипове. Естония е издала безплатни електронни подписи на всички гласоподаватели”.

В други европейски държави, където са правени опити за такъв вот, се е стигнало до извода, че няма достатъчна гаранция за защита гласа на избирателя. След като затворихме вратата за следващ „Костинброд“, ГЕРБ измислят нов начин за манипулация на вота, каза социалистката. Електронното гласуване е най-големият подарък, който ГЕРБ могат да направят на купувачите на гласове, смята още тя.

„Във века на ИТ технологиите е време и у нас да се въведе този начин на гласуване. Всички ние дължим на българските граждани възможността да гласуват с електронни бюлетини, смята депутатката от ГЕРБ“, контрира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Вие сте просто един доносник и от Костинброд нищо не излезе”, допълни Атанасова.

Депутатите приеха текст в Изборния кодекс, според който Централната избирателна комисия определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Централната избирателна комисия изпраща незабавно решението на Министерството на външните работи.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене